Приглушена светлина и джаз за по-малко калории

Приглушена светлина и джаз за по-малко калории
Снимка: Thinkstock

Поредният метод, който обещава да помогне да приемате по-малко калории, включва приглушена светлина и тих джаз.

Според ново изследване така ще приемате по-малко храна, съответно ще избегнете качването на излишни килограми.

Ако в заведенията за хранене се осигурява мека светлина и нежен джаз, хората ще се чувстват по-спокойни и доволни и ще намалят количеството приети калории неусетно.

Според учените този метод ще е особено ефективен за заведенията за бързо хранене.

Изследователите установили, че приглушената светлина и нежната музика карат любителите на бързо приготвената и нездравословна храна да приемат 175 калории по-малко и да се наслаждават повече на блюдото си.

Тези резултати опровергават теорията, че приятната обстановка кара хората да поръчват и изяждат повече храна.

За да разберат това, изследователите преустроили сепаре на ресторант за бързо хранене с мека светлина и пуснали джаз музика.

След това помолили участниците да хапват или в тази среда или в непроменената част от ресторанта. Времето, отделено за хранене, и количеството консумирана храна били записани, а участниците оценили качеството преди да си тръгнат.

Учените от университета в Корнуол смятали, че спокойната обстановка ще въздейства на хората да се хранят по-продължително и да поръчват повече храна, отколкото тези в обичайните за заведения за бързо хранене.

Резултатите обаче показали, че въпреки че доброволците, които са били настанени в изисканата среда да се хранели по-дълго време, те консумирали по-малко храна.

Освен това те приели 18% по-малко храна, тоест - 775 вместо 949 калории, и въпреки това определили хапването като много приятно.

Учените твърдят, че ако ресторантите за бързо хранене се стремят клиентите им да се наслаждават повече на храната, трябва да приглушат светлината и да създадат по-отпускаща атмосфера, а хората, които искат да ядат по-малко, трябва да удължат времето на хранене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти