Полените пристигат без покана

Пролет пукна
Снимка: sxc.hu

Полените са причина за най-честите оплаквания, свързани с алергиите, през март, април и май. Именно поради това мнозина алерголози препоръчват да се подготвим за тяхната атака още с първите пролетни наченки на слънце.

Това значи, че ако взимате лекарства (само моля ви, без самолекуващи инициативи), които да контролират сезонните ви алергии, времето, когато трябва да започнете да ги приемате, понякога е още от средата на февруари, а не края на март.

По правило се смята, че алергията към полените е налице в случаите, когато концентрацията им достигне определени стойности. За различните растения могат да се посочат и различни нива, но като средна стойност се приема наличието на до 30 зрънца на кубичен метър.

Когато алергенът, попадне в или близост до лигавиците на тялото, той се възприема от имунната система като чуждо тяло, срещу което светкавично се изграждат антитела.

Най-често срещаните симптоми на алергията към полените са хрема, възпаление и дразнене в областта на очите и най-вече на клепачите, сълзене, понякога кашлица и по-рядко астматични пристъпи.

За да не се стигне до появата на тези симптоми, препоръчително е да се проведе подготвяща за сезона терапия. В никакъв случай не бива да се смята, че по този начин могат да се преодолеят всички неразположения на алергичните пристъпи, но те ще намалеят и няма да са толкова остри.

Основните правила, които трябва да се спазват в очакване на пролетните алергии, са следните:

* препоръчително е да се избягват онези местности, за които по правило се знае, че флората там води до алергични реакции, независимо че сезонът на полените все още не е в разгара си;

* носете слънчеви очила, за да защитите очите си, а също така по възможност избягвайте поставянето на контактни лещи;

* винаги си взимайте душ, с което ще отстраните полените по кожата си и косата, докато промивката на носа с преварена и леко осолена вода ще намали количеството на полепналите в неговата лигавица полени;

* не оставяйте прозорците на жилището си отворени, ако живеете в район с богата растителност, тъй като понякога разпространението на полените е трудно забележимо с просто око;

* приемът на лекарствен продукт, предназначен за лечението на алергии, трябва да започне още преди началото на сезона и да не се прекъсва дори в периодите, през които не са налице прояления на алергията.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент