Пикът на грипа се очаква до две седмици

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Най-голямото страшилище на зимата не са студовете и ледовете, а грипната вълна. Всяка година хиляди хора прекарват кошмарни няколко дни, а има и такива, за които заболяването е изключително опасно.

Ето защо е много, много важно да се предпазваме възможно най-добре, да пазим околните и да направим всичко възможно епидемията да не се разпространява.

Ако се почувствате зле, не се заблуждавайте, че ще ви мине от само себе си, не ходете на работа и не заплашвайте живота на възрастни хора, хронично болни и бременни като пръскате грипен вирус навсякъде.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Посетете личния си лекар веднага, затворете се вкъщи и прекарайте болестта с нас, виртуално.

Ето какво още казват специалистите по въпроса с грипа:

„Разбирането, че вирусите се влияят много от времето не е съвсем вярно. От климата се влияе състоянието на нашия организъм и оттам са тези промени в заболяваемостта.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Истината е, че вирусите обичат студа. Грипът си е заразно заболяване. Топло или студено, той се разпространява”, каза пред Нова телевизия д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че някои от областите в България ще обявят грипна епидемия през следващите 2-3 седмици. Според него учебните занятия трябва да се прекратят преди да се е стигнало до това 30% от учениците да са болни. „Тази година грипове от вида H1N1, известен като свински грип, и H3N2 са основните причинители на епидемия. Симптомите са същите, както всяка година – отпадналост, висока температура, кашлица, главоболие. Процентът на усложненията от грипа е нисък около 1%”, каза още д-р Кунчев.

грип настинка болест
Снимка: Thinkstock

Той допълни, че е много важно да се разбере, че антибиотикът не лекува вирусни инфекции и не трябва да се самолекуваме с него.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти