От какво зависят сънищата?

От какво зависят сънищата?
Снимка: ThinkStock

Сънуването е дар, с който успяваме да сложим в ред мислите си, да приберем спомените на правилното място и да получим просветление.

Дали сънуваме или не зависи много от психиката и емоционалността, но и от различни по-прозаични фактори, за които се надяваме, че ще ви е интересно да научите от нас.

Позата на съня

Хората, които спят по корем е по-вероятно да имат еротични или перверзни сънища от тези, които спят в друга поза.

Вероятно това се дължи на напрежението върху гърдите и ханша, което оказва тялото при тази поза на сън.

Тези, които заспиват или се събуждат наляво, сънуват по-често кошмари и странни сънища, а спящите на дясно сънуват приятни, меки и радостни неща.

Уроците по музика

Заниманията с музика развиват мозъка и дори да не сте професионален музикант, репетициите в детска възраст са ви дали една специфична чувствителност, която се отразява и на сънищата.

Хората, занимавали се с музика дори в част от живота си, са по-склонни да сънуват звуци.

28% от тях чуват на сън мелодии, които не съществуват, а това доказва старата теория, че човек може да създава изкуство дори докато спи.

Сиренето чедар и прясното мляко

Млечните продукти се оказват много важни за богатството на сънищата ни. От института по млечни продукти във Великобритания твърдят, че ако изядете няколко парченца чедар половин час преди съм, е много вероятно да сънувате еротични сънища със звездно участие.

В същото време обаче прясното мляко и синьото сирене могат да ви докарат кошмари. Вероятната причина за това би била непоносимост към млякото, която се изразява в газове, крампи и проблеми с храносмилането.

Тях мозъкът интерпертира като напрегнати и негативни емоции в сънищата.

Магнитното поле на Земята

Има данни, според които магнитното поле на земята влияе на нивата на мелатонин. Когато магнитното поле е спокойно, тялото ни произвежда повече мелатонин и сънуваме по-живи, по-странни сънища.

Когато има смущения в магнитното поле заради магнитни бури, сънищата ни са по-спокойни заради ниското ниво на хормона на съня.

До този извод е стигнал Дарън Липники от Центъра за космическа медицина в Берлин.

В продължение на осем години той записвал сънищата си всяка сутрин, а после сравнил данните с данните за магнитното поле на земята.

Късното лягане

Ако сте от „совите“, които лягат късно, е по-вероятно да си спомняте кошмарите на следващия ден. Това се дължи на непълния цикъл на съня, от който страдат хората, които си лягат късно.

Когато заспите към 12-1, а трябва да станете в 7, сънят ви се прекъсва точно в стадия на сънуването и тогава вероятността да запомните всички картини е по-голяма“, обясняват психолози.

Опитайте се да си лягате малко по-рано. Често пропускаме първия път, в който ни се доспива, защото гледаме филм или четем в леглото.

Дори да не ви се затварят очите, легнете си и се отпуснете. Сънят може да дойде много по-рано от очакваното.

Потиснати мисли и желания

Често това, което не осъзнаваме през деня, ни се „прожектира“ през нощта.

Напрежението в работата понякога е само подсъзнателно и само сънуването на ядосан шеф подсказва за него.

Няма нужда да обясняваме какво значат натрапчивите еротични сънища с колегата от съседния офис, нали...  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти