Създадено за ACIBADEM

Най-важните 6 профилактични прегледа за жени

Най-важните 6 профилактични прегледа за жени
Снимка: Istock

Профилактичните прегледи имат задачата да откриват заболявания, преди да се появят симптоми или оплаквания. И макар че всички знаем колко е важно ранното откриване на заболяванията, у нас тези прегледи се правят в много късен етап от заболяването.

Тук сме обобщили онези прегледи, които всяка Edna жена трябва да прави регулярно. Запазете тази статия и не отлагайте грижата за вашето здраве за друг ден.

Гинеколог – веднъж на 1 година

Основните изследвания, които е добре да се направите включват преглед с ехограф и цитонамазка, като цитонамазката е тестът, който открива ранни признаци за рак на шийката на матката. В България средно 43 жени на ден са диагностицирани с рак на маточната шийка, а всеки ден умира средно по една жена. Профилактично изследване е изключително важно, не го подценявайте и пренебрегвайте.

Съвет от лекар: Д-р Семра Акташ, акушер-гинеколог: „Не се самолекувайте с медикаменти, предписани ви от гинеколог при предишни оплаквания. Посетете специалист, който ще постави най-точната диагноза, базирана на изследвания и преглед.“

Мамолог – веднъж на 2 години

Днес мамографията безспорно е най-ефикасният метод за профилактично изследване за рака на гърдата. Ракът на гърдата е първата най-честа причина за смърт от раково заболяване при жените - средно една на всеки осем жени се разболява. 

Съвет от лекар: Д-р Алексанрина Перчева, мамолог: „Изберете най-точното излследване и специалист с опит. Стандартните двуизмерни апарати правят снимки на гърдите в две различни равнини, което често е недостатъчно. При 3D мамографията можем да видим карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография се губят. Разполагаме и с възможност за контраст-усилена мамография, когато във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Това е най-доброто в света за детайлна и сигурна диагностика на рака на гърдата.“

Кардиолог – веднъж на 4 години

Нормално функциониращо сърце обикновено е показател за цялостното здраве, така че редовните прегледи на сърцето са важна част от грижата за този жизненоважен орган. Основните изследвания, които е добре да направите са стрес-тест и ехокардиограма, а понякога се добавя и рентгеново изследване на гръден кош.

Сърдечният стрес тест измерва сърдечната честота в покой и в активност, както и времето, необходимо на тялото да се върне към нормалното си състояние. Може да покаже промени в сърдечния ритъм, когато сърцето работи по-усилено чрез упражнения.

Ехокардиографията е ултразвук, който позволява на лекаря да види формата, структурата и функцията на сърцето. Сканирането, генерирано от този тест, може да помогне за определяне на сериозни сърдечни заболявания в ранен етап.

Снимка: Acibadem

Съвет от лекар: Д-р Александър Носиков, кардиолог: „Когато говорим за здраво сърце, превенцията е от изключително значение, тъй като много често ранните етапи на животозастрашаващите заболвания протичат безшумно и дори безсимптомно. Хората могат да живеят нормално без да усещат повишеното ниво на кръвна захар или високия холестерол. Дори леката хипертония, често се пропуска и не й се обръща внимание. Съветвам всички пациенти да не отлагат профилактичните прегледи.“

Гастроентеролог  - веднъж на 1 година

Най-честите симптоми, които налагат среща с гастроентеролог, са киселини, гадене, повръщане, запек, диария, кървене, болки в областта на стомаха, жлъчно-чернодробната област или въобще от корема. Прегледът задължително трябва да включва и изследване с ехограф. Коремната ехография се прилага за диагностичен оглед на всички коремни органи - черен дроб, далак, панкреас, жлъчен мехур, наличие на блокаж в големите кръвоносни съдове, както и установяване на течност в коремната кухина или уголемени лимфни възли. 

Съвет от лекар: Д-р Ани Чавушян, дм, гастроентеролог: „Съветвам всички пациенти да се обърнат към гастроентеролог за съвет кога е най-подходящото време за тях да започнат профилактични прегледи както и никога да не отлагат във времето посещението при лекар, дори и при на пръв поглед не толкова притеснителни симптоми. Отделен час за преглед,  може да даде спокоен и пълноценен живот на вас и вашите близки.“

Диетолог – няма ограничения

Много често в резултат на неподходящо хранене, възникват и се натрупват функционални нарушения, които в последствие се изявяват на физическо ниво като симптоми. Консултацията с диетолог цели оптимизирането на здравето, чрез диети и правилно хранене. Методите са насочени към промяна на храненето и начина на живот, посредством отслабване без глад, възстановяване на функциите на цялото тяло и дълготрайно забавяне процесите на стареене. 

Снимка: Acibadem

Съвет от лекар: Д-р Енджи Касабие, диетолог: „Наднорменото тегло е не само естетичен проблем. То осъжда милиони хора на множество заболявания - високо кръвно, сърдечни болести, захарен диабет, проблеми с опорно-двигателния апарат, подагра и много други. Не подценявайте храненето и въздействието му върху вашето здраве.“

Ендокринолог – веднъж на 1 година

Едно от най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза е автоимунният тиреоидит на Хашимото. Почти всяка трета жена страда от тиреоидит на Хашимото, а ракът на щитовидната жлеза покосява все по-млади хора. Нужна е консултация с ендокринолог и ехография на щитовидната жлеза, за да може да се провери има ли нарушения въф функциите на жлезата или не.

Съвет на лекар: Д-р Мария Алексиева, Ендокринолог: „След поставяне диагнозата тиреоидит на Хашимото е важно редовно да приемате терапията си, както и през няколко месеца да се проследява и оценява функцията на щитовидната жлеза ехографски и лабораторно – TSH, FT3, FT4, антителата МАТ и ТАТ.“

Минимизирайте риска от заболяване като направите своя профилактичен преглед в Центъра за профилактика на здравето в Аджибадем Сити Клиник Младост.

Снимка: Acibadem

Профилактични програми се делят по пол и възраст, и гарантират няколко ключови предимства за пациентите:

  • Планиране в удобно време и без изчакване пред кабинети
  • Прегледи от опитен екип професионалисти
  • Точни резултати, гарантирани от модерна апаратура
  • Индивидуален подход и адаптиране според персоналните нужди и здравен статус
  • Личен асистент и преводач при нужда
  • Обособен зона с отделен достъп и възможност за уединение

 

Можете да избирате от стандартни или разширени пакети:

Профилактиката спасява животи, прегледайте се сега!

За информация и планиране на профилактичен преглед, посетете страницата ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти