Месоядните са по-здрави от вегетарианците

Месоядните са по-здрави от вегетарианците
Снимка: Thinkstock

Хората, които ядат, месо са по-здрави отколкото вегетарианците, показва ново австрийско проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Според изследователи от Медицинския университет в Грац, Австрия, вегетарианската диета, която се характеризира с по-нисък прием на наситени мазнини и холестерол, заради увеличения прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, увеличава риска от рак, алергии и психически проблеми като депресия и тревожност.

Проучването използва информация от австрийската база данни, за да проучи хранителните навици и начин на живот на 1320 души.

Групата включва 330 вегетарианци, 330 души, които ядат месо, но също така и много плодове и зеленчуци, 300 души, които се хранят нормално, но консумират по-малко месо и 330 души, които ядат месо в големи количества.

Те също така са разделени и по възраст, пол и социално-икономически статус.

Според резултатите вегетарианците консумират по-малко алкохол и имат по-нисък индекс на телесните мазнини, но въпреки това са в по-лошо физическа и психическа кондиция.

Участниците в проучването, които консумират по-малко месо също така имат и влошени здравословни навици. Те избягват посещаването на лекари за превантивни прегледи и процедури като ваксинации.

„Нашето проучване показа, че възрастните в Австрия, които имат вегетарианска диета, са по-малко здрави (по отношение на рак, алергии и психически разстройства), имат по-лошо качество на живота и изискват по-значително медицинско лечение“, се казва в проучването.

„Ние открихме, че вегетарианците страдат повече от определени състояния като астма, рак и психически болести, в сравнение с хората, които ядат месо, но не можем да кажем каква е причината и какъв е ефектът от това“, посочи координаторът на проучването Натали Буркерт.

Прочетете още:

Суров начин на живот

Пеганизъм – новата хранителна мода

Какво има в кухнята на един веган

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти