Колко точно е опасно високото кръвно

Колко точно е опасно високото кръвно
Снимка: Thinkstock

Високото кръвно налягане се е оказало пагубно за над девет милиона души в света през 2010 г., което го превръща в най-опасното заболяване.

Пушенето и алкохолът са съответно на второ и трето място.

Това показва изследване, което проследило тенденциите при 43 заболявания между 1990 и 2010 г. Индексът на високата телесна маса се изкачва с най-много места - от десето през 1990 г. на шесто през 2010 г.

Преди две години над три милиона смъртни случая са били свързани с прекомерна телесна маса, над три пъти повече от недохранването.

В Австралия и южната част на Латинска Америка високият индекс на телесната маса е водещият рисков фактор.

Изследването, публикувано в сп. "Лансет". То е било осъществено от международен екип от учени в рамките на проучването "Глобално време на заболяванията" 2010.

"Като цяло наблюдаваме нарастващо бреме от рискови фактори, които водят до хронични заболявания при възрастните хора като рак, сърдечни заболявания и диабет, и намаляващо бреме от рискове, свързани с инфекциозни заболявания при децата.

Но глобалната картина прикрива съвършено различните тенденции в отделните региони. Рисковете, свързани с бедността, намаляха на места като Азия и Латинска Америка, но остават основен проблем в Субсахарска Африка", отбелязват учените.

Изследователите са взели предвид както броя на смъртните случаи, причинени от всеки отделен рисков фактор, така и инвалидността, приспособена към годините живот (DALYs), единица, която измерва изгубените години живот и годините, изживени с физически недъг.

Пушенето, включително пасивното, е рисков фактор с най-голямо бреме в Западна Европа и в страните от Северна Америка, отнемайки живота на 6,3 милиона души в света през 2010 г.

Хранителните рискове и физическата неактивност са отговорни за един на всеки десет смъртни случая през 2010 г., като основните хранителни рискове са прекомерната сол и недостатъчно плодове.

Как да се справите с високото кръвно може да прочетете тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти