Кои хора живеят по-дълго

Не се дръж високомерно
Снимка: Thinkstock

Учени от университета в Берн са установили, че хората, живеещи на ниски етажи, страдат с 40% по-често от белодробни и сърдечни заболявания от тези, пребиваващи в апартаменти от осми етаж нагоре.

Данните обаче показват и друга закономерност - индивидите, обитаващи по-високи етажи, са с до 60% по-склонни към самоубийства, хвърляйки се от прозореца или балкона.

Изследванията, цитирани от британския сайт "Dailymail.co.uk", сочат, че всеки шести европеец живее в блок с повече от осем етажа.

Замърсяването на въздуха е с най-висока концентрация именно на първите етажи на сградите, затова и техните наематели и собственици по-често се оплакват от проблеми с белите дробове, допълват швейцарските експерти.

От друга страна, ако живеете на по-горен етаж - рискът за влошаване на сенната ви хрема е по-голям, защото полените се издигат по-високо в атмосферата, щом въздухът се затопли достатъчно от слънцето, коментират лекарите.

* По последни данни у нас 22% от населението диша въздух, замърсен с азотни оксиди над допустимите норми, докато в Европа този процент е под 7. Процентът на засегнатите от замърсяването с фини прахови частици у нас е 51, а София и Варна са градовете с най-мръсен въздух в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти