Кое е най-безопасното място в колата

Документи за проверка, моля
Снимка: Thinkstock

Мястото в средата на задната седалка на автомобила е най-неудобното и на него обикновено се сяда само ако е крайно необходимо, но пък то е най-безопасното. До този извод са стигнали американски изследователи от университета в Бъфало.

Оказва се, че местата на задната седалка са с 59 до 86% по-безопасни, отколкото на предните седалки. А средното място на задната седалка е с 25% по-безопасно от другите задни места, пише "Здраве.bg".

Ръководителят на изследването Дитрих Джели съобщава, че са отчетени много фактори като използването на облегалката за глава, вида на транспортното средство, теглото на автомобила, възрастта на шофьора и пътниците, времето, осветлението, предпазните въздушни възглавници и т.н.

Една от причините за безопасността на това място според специалистите е, че то не се "притиска" при сблъсък. Освен това, по време на произшествие, когато колата буквално се върти, "въртящаща сила" не оказва толкова силно влияние върху пътниците, седящи отзад в центъра.

В хода на проучването се е изяснило, че почти половината от пътниците на задните седалки (46,9%) не са използвали предпазните колани и в резултат на това 34,6% от тях са загинали при пътни произшествия.

Оттук изследователите правят извода, че пътниците на задната седалка, използващи колани, имат с 2,4 – 3,3 пъти по-голям шанс да оцелеят след пътно-транспортно произшествие, отколкото пътниците без предпазни колани.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти