Какво трябва да знаем за лайма

лайм
Снимка: Thinkstock

Лаймът - този малък цитрусов плод с форма на лимон, има тънка жълто-зелена до ярко зелена кора и сочно, бледо зелено месо. Расте в райони с тропически и субтропически климат.

Най-често срещаните на пазара зелени лимони са малкия, жълтеникав кий лайм (Citrus aurantifolia) и по-големия, зелен персийски лайм (Citrus × latifolia). Други видове зелен лимон са мандаринов лайм (Citrus limonia), кафиров лайм (Citrus hystrix), различните австралийски лаймове, испански лайм (Melicoccus bijugatus), див лайм (Adelia ricinella), сладък лайм (Citrus limetta), палестински сладък лайм (Citrus limettioides), и мускусен лайм (X Citrofortunella mitis).

Как да избираме?
Свежият плод трябва да е силно кисел и трапчив, с блестяща кора и сочна вътрешност. Търсете плодове с ярък цвят и гладка кора, тежки за размера си. Избягвайте плодове с набръчкана кора. Лаймът бързо се разваля, така че не купувайте големи количества предварително.

Как да съхраняваме?
При стайна температура до една седмица, в хладилник до две седмици.

За да получите максимално количество сок, извадете предварително от хладилника и оставете, докато достигнат стайната температура.

Сокът и кората на лайма се използват като кората и сока на лимон, но намалете количеството до 2/3 от указаното за лимоните, тъй като аромата му е по-силен. Кората от лайм осигурява отличителен аромат, който подсилва вкуса и аромата на много ястия.

Бялата мека част на кората има горчив вкус. Когато белите кората, внимавайте да не засягате бялата част. Кората на лайма, както и на другите цитросови плодове, може да бъде нарязана на широки или тънки ивици или настъргана.

Ето някои от най-разпространените методи:

1.Измийте много добре лайма и подсушете преди да започнете. С помощта на малък остър нож срежете вертикални ивици от кората. Внимавйте да не засягате бялата част на кората.

2.Белачката за зеленчуци може успешно да бъде използвана за получаването на вертикални ивици кора. С нея може да се бели кората на лайма и както се обелва ябълка - спираловидно.

3.Ако все пак се свалили кората с части от бялата ципа, използвайте малък остър нож, за да я изстържете от кората.

4.Ивиците кора могат допълнително да се нарежат на по-тънки ивички в зависимост от начина на употреба.

5.За да настържете цитрусова кора, дръжте лайма по диагонал срещу ренде, като постепено въртите лайма за да остържете равномерно от всички страни. Внимавайте да не натискате много, за да не засягате бялата част на кората.

6.Чрез настъргване се получават фини частици от цитрусова кора.

7.За сваляне на кората може да се използва и специален уред. С него се получават фини ивички, които могат да се използват така или допълнително да се накълцат на ситно с нож.

Освен всичко, лаймът е чудесно допълнение за коктейли, особено за "Маргарита".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти