Какво (не) знаем за каперсите

Първите сведения за каперсите датират от 2700 г. пр.н.е.
Снимка: Thinkstock

Малко история
Много хора мислят каперсите за плодове, но всъщност те са неразтворили се пъпки на бодливия храст каперсник (от лат. Capparis spinosa). За тяхна родина се смята Средиземноморието или Централна Азия, а първите писмени сведения за тях датират от 2700 г. пр.Хр. Дори има теория, че думата "каперс" произлиза от гръцкото наименование на остров Кипър (Кипрос), където тези растения се срещат в изобилие. Каперсник може да се види дори върху знаменитата Стена на плача в Йерусалим, където той расте, пускайки корени в цепнатините на каменните плочи.

Ароматът на каперсите е сходен с този на синапа, вкусът им е лютив, а в някои региони пък се добива и каперсов мед. Диворастящият храст каперсник се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка. Използват се недоразвитите цветни пъпки на растението.

Спецификация и видове
Събирането на каперсите е трудоемко, което обяснява и тяхната висока цена. Най-скъпоструващи и вкусни са каперсите, растящи в Южна Франция и на гръцкия остров Санторини. Те са със силен аромат и наситен лимонов вкус.

На пазара се предлагат няколко сорта каперси според географския им произход. Така наречените немски каперси са пъпки на растението черна метла. Те имат по-различно устройство на чашката и венчето, затова фалшификацията се разпознава лесно.

Приложение в кулинарията
След като бъдат обрани, каперсите се изсушават на слънце и се мариноват близо 3 месеца в оцет, вино и саламура (за да придобият тъмнозелен цвят и плътна консистенция) или просто се поставят в сол за продажба в магазинната мрежа. Така мариновани, каперсите придобиват наситен лимонов вкус, подобен на зелените маслини, който ги прави подходяща добавка за салати, заливки, сосове, паста, топли и студени ястия, туршии, зеленчуци, различни видове меса (и особено риба), а много често хората ги консумират директно от буркана.

За запазването на специфичния вкус и аромат добавяйте каперсите в края на готвенето. Ако ги слагате в супи, то в този случай не е нужно да ползвате повече сол. Преди употреба се препоръчва каперсите да бъдат измити или да се накиснат във вода, за да се отстрани излишната сол. Маринованите каперси могат да престоят в хладилника до 9 месеца. Осолените сухи каперси можем да съхраняваме на стайна температура половин година.

Лечебни свойства и състав
Каперсите са богати на протеини, витамин C, фибри, йод, ненаситени мазнини и органични киселини, а липсата на топлинна обработка запазва всички полезни вещества на каперсите в оптимално количество и качество.

Отварата от цветовете на каперсника помага за бързо заздравяване на рани, при зъбобол, за укрепване на сърцето и щитовидната жлеза, а отварата от корените му е отлично обезболяващо средство. Запарката от кората на растението се прилага при неврози, а маслото от семената на каперсите се използва за масаж. Съвременната медицина признава, че пресните части от храста имат съсирващо, антисептично и обезболяващо свойство. Каперсите обаче не се препоръчват за хора с бъбречни, жлъчни и чернодробни заболявания.

* Очаквайте рецептата ни в категория "Вкусно" за 10 януари (четвъртък), в която ще присъстват и каперсите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти