Какво ядат в Словакия?

Какво ядат в Словакия?
Снимка: netinfo

Какво всъщност е национална кулинарна традиция? Има ли точно определение на това понятие?

Например, колко стари рецепти се смятат за традиционни и важно ли е, че някое ястие е внесено от друга държава, пък било и преди два века. Съществуването на такива граници е значимо, особено за малки нации с бурна история и продължителни периоди на зависимост, каквато е словашката.

Днешната територия на страната е била арена на интересни исторически събития и процеси – през нея е минавала границата между Римската империя и обиталищата на т. нар. варвари; там са създадени едни от първите славянски държавни структури – Държавата на Само, Нитранското княжество и по-късно Великоморавия.

Завоюването на страната от Унгарското кралство определя и по-нататъшната ѝ съдба – повече от 900 години Словакия е част от кралството и наследилата го Австро-унгарска империя. Следват години на държавен съюз с Чехия, после идват голямата война и социализмът. Едва през 1993 г. страната става напълно независима.

Цялата тази бурна съдба е оставила отпечатък върху това, което се готви в словашките кухни. Разбира се, има значение дали тези кухни са в старите градове като Нитра, Кошице и Жилина и в столицата Братислава, която векове е била най-важният град на тогавашна Унгария, или пък в планинските села.

От Високите и Ниските Татри, планини, които заемат по-голямата част от Словакия, идват типичните за словашката кухня овчи сирена. Пареница, ощиепок и бриндза са най-известните, като последното е важна част от националното ястие – bryndzové halušky.

Халушките са парченца тесто от сурови картофи и брашно, които се сваряват в подсолена вода и се покриват с плътен слой от мекото сирене бриндза и добро количество изпържен бекон. Вареното тесто като основна или допълнителна съставка на ястията е типично за по-голямата част от Централна Европа.

В Словакия освен халушки се правят и rezance, подобни на юфка, които често се сервират обилно поръсени със смлени макови семена и захар. Кнедлите също са популярни – били те със пълнеж от сливи или пък като част от гулашите, които, макар и унгарски, често се готвят в Словакия.

С унгарски или австрийски произход са и повечето ястия от градската словашка кухня. Освен гулашите и палачинките, взаимствани от Унгария, популярни са и австрийските шницели и щрудели.

Един своеобразен десерт е траделник – кухи цилиндри от тесто с аромат на лимон и индийско орехче, които се пекат, увити около дървени кръгли форми. Град Скалица в Западна Словакия е най-известното място за приготвяне на траделник и съвсем заслужено през 2007 Европейската комисия обявява Skalický trdelník за защитено географско указание. Подобни сладкиши обаче се правят и в Германия, Австрия, Унгария и Чехия, а предполагаемият им произход е от Трансилванска Румъния.

Една от характерните черти на градската кухня в Словакия е изобилието на гозби от сладководна риба, най-вече от шаран и пъстърва, но също щука и бяла риба.

Супите също са важна част от менюто на словаците особено чесновата, тази с маруля или пък гъбената със заквасена сметана. Но сред тях изглежда най-обичана е капустницата с кисело зеле и различни колбаси, а понякога и с цели необелени ябълки.

Очаквано, бирата е националната словашка напитка и качествата ѝ не отстъпва на чешката. Но в Южна Словакия още от римско време се отглежда грозде и сега страната се радва на добри и интересни бели вина най-вече от австрийския сорт грюнер велтлинер и от италиански ризлинг, който няма нищо общо с рейнския, а произхожда от Шампан във Франция.

Сложните исторически взаимоотношения със съседните страни са създали уникална кулинарна смесица в Словакия, като природните условия, местният бит и щипката национализъм са успели да променят и направят по словашки вкусни всички чуждоземни влияния.

* Ето и една доста апетитна рецепта за словашки сладкиш!

от Людмил Хайдутов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти