Какви изследвания е добре да си направим след прекаран коронавирус

жена с маска срещу коронавирус
Снимка: iStock

Проф. Венцислав Петков е роден в България. След като завършва Медицинския университет в София, заминава за Австрия като специализант по молекулярна биология. Там той получава покана да остане на работа и става асистент по вътрешни болести. Втората му специалност е пулмология, като днес е един от най-известните специалисти по белодробна фиброза и пулмонална хипертония. Занимава се с лечение на тежки форми на астма и ХОББ и участва в подготовката на пациенти за белодробни трансплантации в екипа на световноизвестния проф. Валтер Клепетко. Проф. Венцислав Петков работи в най-голямата частна австрийска болница Wiener Privatklinik.

Проф. Петков обяснява какво се случва с белите дробове, когато бъдат засегнати от COVID-19, и какви изследвания е необходимо да бъдат направени след боледуване от вируса.*

Проф. Петков, знаем, че белите дробове биват най-засегнати от инфекция с вируса SARS-CoV-2. Какво можете да ни кажете за ефектите от инфекцията върху здрави и вече болни бели дробове?

Дихателните пътища изглеждат като дърво, обърнато с главата надолу. Стволът е трахеята. Той се разделя на все по-малки и по-малки клони в белите дробове. В края на всеки клон има малки въздушни торбички, наречени алвеоли. Тук се извършва обменът на газове (кислородът навлиза в кръвта, а въглеродният диоксид се изхвърля). Новият коронавирус може да зарази горната или долната част на "дървото"  - дихателните пътища. Лигавицата може да се раздразни и възпали. В някои случаи инфекцията може да достигне и до алвеолите.

Когато инфекцията достигне дихателните пътища, имунната система започва да се бори с вируса. Дихателните пътища се подуват и възпаляват, като това може да започне в една част на белите дробове и да се разпространи и до други.

Колко след прекарана инфекция препоръчвате да се направи изследване на белите дробове?

По принцип допълнителни изследвания трябва да се направят в рамките на 3 месеца след преболедуване при пациенти, които са имали леки до умерени симптоми (лекувани с извънболнична грижа, които не за били хоспитализирани). Пациенти, които са имали тежки симптоми и при които се е наложила хоспитализация или интензивна медицинска грижа, препоръчвам изследванията да бъдат направени най-късно до 4 седмици.

Дългосрочните последици след прекаран коронавирус

Какви изследвания препоръчвате да се направят след боледуване от Covid-19?

При пациенти, които са прекарали леко заболяването (не са били хоспитализирани, лекувани са амбулаторно) и вече са асимптоматични, бих препоръчал анамнеза, контролни и обичайни изследвания. За пациенти, които са имали умерени симптоми (лекувани са извънболнично), но които продължават да имат симптоми по време на проследяването е добре да се направят следните изследвания:

► Анамнеза и проследяване;

► Лабораторни изследвания: включително С-реактивен протеин (CRP), креатинин, D- димер, В-тип натриуретичен пептид (BNP), статус на урината;

► Електрокардиограма, ергометрия, абдоминален ултразвук, рентгенография или компютърна томография.

Ваксината: най-важното накратко

При хора, при които заболяването е протекло тежко - с болнична или интензивна и асимптоматична медицинска помощ, се препоръчват:

► Лабораторни изследвания: включително С-реактивен протеин (CRP), креатинин, D- димер, В-тип натриуретичен пептид (BNP), статус на урината;

► Електрокардиограма, ергометрия, абдоминален ултразвук, рентгенография или компютърна томография.

При пациенти, развили тежки симптоми, които са били хоспитализирани и при които евентуално е била необходима интензивна помощ, с персистиращи или повтарящи се симптоми, е препоръчително освен гореспоменатите изследвания, да се правят и периодични последващи прегледи в дългосрочен план.

Какъв съвет бихте дали на онези, които вече са преболедували Covid-19?

Все още не е категорично доказано за колко време хората, които са прекарали инфекция със SARS-CoV-2, са имунизирани срещу патогена. Не е ясно и дали те могат да заразят други при повторен контакт с него. Затова вече преболедувалите вируса трябва да продължат да спазват необходимите предпазни мерки, като спазване на дистанция, поддържане на висока хигиена, носене на маска и редовно проветряване на закритите пространства.

*Интервюто е публикувано със съкращения.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти