Как правилно да накисваме семената и ядките

ядки
Снимка: Unsplash

Суровите ядки и семена са един изключително здравословен начин да си набавим необходимите полезни протеини и мазнини. Те са алтернативна храна, когато трябва да похапнем нещо полезно на крак или между храненията.

В съвременното ни меню присъстват много зърнени и бобови култури. Нужно е обаче да знаем как да ги консумираме правилно, за да извлечем максимално ползите от тях. Освен всичко друго, правилната обработка извлича вредните съставки от тях.

ядки
Снимка: Unsplash

Така например в бобовите и зърнени култури, но най-вече в ядките и семената, се съдържат вещества, наречени ензимни инхибитори. Те са важни за тези култури, тъй като се явяват като защитен механизъм срещу гниенето. Тези субстанции обаче не са необходими на човешкия организъм.

В същото време в обвивката на тези култури се съдържа фитинова киселина, която в човешкото тяло не позволява да бъдат усвоени полезните мед, желязо, цинк, калций и магнезий. Редовната консумация на ненакиснати семена и ядки може да доведе до проблеми със стомаха, минерален дефицит и други здравословни неразположения.

Решението е едно, и то е накисване на ядките и семената. По този начин инхибиторите в тях се неутрализират, а фитиновата киселина изчезва.

Когато бъде поставена във вода, ядката се събужда и започва да покълва. Тя оживява и започва производството на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини и тя става много по-лесно усвоима. При накисване се неутрализират токсините, предотвратява се загубата на минерали, а протеинът става по-лесно разградим.

Различните култури се накисват по различен начин. Ето как:

ядки
Снимка: Unsplash

Бобови

Бобовите култури се накисват в топла вода. Тя трябва да ги покрие. При бобовите, приличащи на бъбрек, може да се добави малко сода, а при останалите – лимонов сок. Съдът се покрива.

Бобовите култури се киснат необходимото време, като водата може да се смени един или два пъти. В новата топла вода отново се добавя сода или лимонов сок.

Зърнени

Тези култури се накисват в хладка вода, която трябва да ги покрие с няколко сантиметра отгоре.

На всяка чаша вода може да се добавя по 1 с. л. ябълков оцет или лимонов сок. Съдът се покрива и се оставя необходимото време.

ядки
Снимка: Unsplash

Семена и ядки

Те също се киснат в хладка вода, която трябва да ги покрие отгоре. Към водата може да се добави малко хималайска сол. Съдът се покрива.

Накиснатите и измити ядки могат да се съхраняват до 24 часа в хладилник. Някои от тях (като чиа) не се мият след накисване. Ако нямате време, то ги накиснете за 20 минути, което ще премахне част от вредните вещества.

Добавяните във водата субстанции помагат за скоростното извличане на вредните съставки.

ядки
Снимка: Unsplash

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти