Как да си приготвим перфектния пастет?

Как да си приготвим перфектния пастет?
Снимка: Thinkstock

Най-големите фенове на пастетите са французите и белгийците. Производствена технология на пастета обаче е открита отдавна в Древен Египет, а в Древен Рим е консумиран под различни форми.

Белгийският пастет все още е голяма атракция за чревоугодниците, защото неговото качество и изискан вкус са незабравимо гастрономическо преживяване.

>>> Oткрийте още интересни и полезни статии в мобилното приложение на Edna ТУК >>>

Кога е започнало производството на пастет?

Първото споменаване за производството на пастети в Европа датира от началото на феодализма. В средновековната европейска кухня, пайовете се сервирали по специални поводи и празници и най-вече в кралския двор. Добитото месо от яребици, гълъби, патици, малки птици, риба треска, змиорки и раци, започва да се преработва в различни вариации и рецепти.

Производство на пастет се разпространява предимно в селата. Основната съставка бил черният дроб, въпреки че в селските рецепти съдържанието на съставките не е най-точното, но технологията на приготвяне е почти винаги една и съща.

По-съвременната форма на пастет обаче въпреки неумиращата слава на Наполеоновите френски готвачи се приписва на главния готвач от Страсбург - Жан-Пиер Клаус. Неговата рецепта за пастет от черен гъши дроб, датираща от 18 век, е смятана за фаворит сред тези деликатеси.

Чешкият пастет пък е направен от фино смляно месо, подправено със сол и подправки, варено или печено на водна баня – смесица от френски и белгийски рецепти, но с подчертано различен състав и метод на подготовка.

Как трябва да изглежда пастообразната смес и как да се постигне по-деликатен аромат, който да се съчетава блестящо с вино, плодове, гъби и други продукти?

За пастет с отлични вкусови качества се смята пастетът, приготвен от различни видове месо (свински крака, дроб, телешко, заешко, птиче месо, риба, бекон или шунка), зеленчуци и подправки.

Снимка: Thinkstock

Месото заедно със зеленчуците се вари дълго, докато омекне и започне да се отделя от костта. Тогава месото се нарязва на ситно и към него са прибавят парчета от нетрадиционни съставки като плодове, подправки, зеленчуци, гъби /особено трюфели/, ванилия, ядки или стафиди.

Безпрецедентен е вкусът на френските пастети от мариновано варено месо в портвино, шампанско или коняк, което се използва главно за пастет от гъши или заешки дроб и други вътрешности.

Как да си приготвим деликатесен домашен пастет?

Необходими са ви: черен дроб - 600 г; свинско месо без сухожилия и кожи - 400 г; прясно мляко 150 мл; бекон – 120 г; лук - 50 г; яйца – 2 бр., сол, подправки за пастет; 30 мл сухо бяло вино, чаена лъжичка хубав коняк (или ром)

Начин на приготвяне: Черният дроб и месото се почистват добре, изплакват се с вода, подправят се със сол и се готвят, докато омекнат. След това се добавя нарязаният на ситно лук и се задушава за кратко внимателно, но не до покафеняване. Пасира се до еднородност.

Прибавя се прясното мляко много внимателно, разбитите яйца, сол, подправките и другите съставки. Разбърква се добре и се поставя във форма, намазана с мас. Оставя се да къкри на водна баня при температура на водата 75-85°C.

Снимка: Thinkstock

Така приготвеният деликатес ще украси всяка маса за хранене, сервиран като предястие, закуска, бърза вечеря или леко и вкусно основно ястие. Можете да сервирате пастета като предястие по традиционния начин, нарязан на тънки филийки, които се сервират в чиния с вкусна комбинация с растителни и плодови гарнитури или придружаван от боровинков конфитюр.

Може да приготвите вегетариански варианти, където основните съставки са зеленчуци или гъби (гъби, моркови и спанак, кускус).

И не забравяйте – добре е приготвеният пастет да се остави да узрее за няколко часа, за да усвои ароматите си!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кое е вашето сутрешно "гориво"?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент