„Ивермектин“ е познат на медицинската общност за лeчение на COVID-19

коронавирус
Снимка: iStock

„Ивермектин“ е познат на медицинската общност у нас и въпреки че той е противопаразитен препарат, се включва в протоколите за лечение на COVID-19. 

Счита се, че лекарството помага в началните етапи на болестта. Трябва да се поясни, че ситуацията е динамична и че няма единен протокол за лечение на коронавируса. Такъв ще има след четири-пет години.

Така коментира пред Kmeta.bg председателят на здравната и социална комисия в Столичния общински съвет д-р. д.м.н Антон Койчев, лекарствата, с които се лекува коронавируса.

Той допълни, че това лекарство се използва отдавна за лечение на краста, но дава резултати и при COVID-19 . Койчев припомни, че „Ремдисивир“, който е разработен за лечение срещу ебола, също е включен в протоколите за лечение на вируса, но не помага във всички случаи.

Шефът на здравната комисия в Столичния общински съвет заяви, че въпросът с ваксините е каква ще е ефективността им върху големи групи от хора, а не само върху тези, върху които са извършвани клиничните проучвания.

Изпитанията са правени върху десетки хиляди хора, но когато тя започне да се прилага масово, става думи за милиони души. Според Койчев РНК -ваксините са най-модерните, защото вкарват директно частици от РНК и се изработва имунитет.

Аденовирусните ваксини са друг тип – аденовирусът се използва като транспортно средство, вкарва се частичка от мембраната на шипа на коронавируса в клетъчната мембрана и пак се изработва имунитет. РНК-ваксините са доста осигурени откъм странични ефекти, защото не се засяга ДНК-то на човека, каза Койчев. Той уточни, че за различните ваксини има изисквания за реимунизация, за да се осигури продължителност на  ефекта. Това означава, че между 19-ия и 21-ия ден се прави втора имунизация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти