Истината за жените и тренировките с тежести

Истината за жените и тренировките с тежести
Снимка: netinfo

Мартин Русанов

Много от дамите (а и не малко от мъжете) изглежда са убедени, че ако една жена тренира с тежести, това ще я превърне едва ли не в мъж. Което просто не е вярно.

Натрупването на мускулна маса зависи от физиологията, хормоналната реакция към съпротивителните тренировки и диетата, както при мъжете, така и при жените.

Да ги разгледаме:

Физиология

Макар мъжете и жените да са с подобна структура, съществуват много физиологически различия, които обуславят различната им способност да качват мускулна маса. Най-важните са хормоните и мускулните фибри.

Хормони

В хормоните се крие основната причина, жените да не могат да изградят мускулна маса в такъв обем, както мъжете.

Щом говорим за мускули, то най-важен е тестостеронът. Това е андрогенен хормон, който е отговорен за създаването на анаболна среда в тялото, както и за развиването на характерни за мъжете белези- повече окосменост (най-вече лицева), по-дълбок глас и - не на последно място - повече мускулна маса.

Както мъжкият, така и женският организъм произвеждат тестостерон, тъй като е нужен за хормоналния баланс и телесните функции. Мъжете обаче имат много по-високи нива на тестостерон- както тотален, така и свободен.

Всъщност, тоталният тестостерон не е от толкова голямо значение за мускулния растеж, тъй като почти всичкият е свързан или с глобулина или с други неспецифични протеини (например албумин). Малката част, която не е - и съответно се нарича свободен тестостерон - оказва пряко влияните върху качването на мускули.

Това, което е за мъжете тестостеронът, е за жените естрогенът. Той може да повиши хормона на растежа, но също така увеличава и глобулина (намалявайки по този начин количеството свободен тестостерон), и кортизола (който разгражда мускулната тъкан). Поради тази причина, жените трудно могат да покачат обема на мускулната си маса.

Мускулни фибри

Разпределението на мускулните фибри тип 1, тип 2а и тип 2б е идентично в мъжкото и женското тяло.

При жените обаче, площта на напречното сечение на мускулните влакна е около 60-80% от това на мъжете.

Това означава, че при равно процентно увеличаване на мускулната маса или обем, цялостното им увеличаване при жените ще е доста по-малко.

Съпротивителни тренировки и хормонална адаптация

Изследвания сочат, че тези тренировки значително увеличават нивата на тотален тестостерон при мъжете, докато при жените не се наблюдава промяна.

Количеството свободен тестостерон наистина се покачва и при жените след съпротивителни тренировки (с до 25%), но понеже те по принцип имат ниски нива от него, това покачване не е достатъчно, за да доведе до мускулна хипертрофия така, както би го направило при мъжете.

Всъщност, хипертрофията при жените се свързва по-скоро с хормона на растежа.

Роля на диетата в изграждането на мускулите

За да бъдат изградени (и поддържани) мускулите, те трябва да бъдат хранени. Жените обикновено са с по-малка маса - костна и мускулна - от мъжете и съответно, се нуждаят от по-малко храна.

Ако една жена започне да изяжда същото количество калории, колкото един мъж, освен мускули, тя ще натрупа и много телесни мазнини. Също така, жените са по-податливи към анорексия, булимия и подобни заболявания, които водят до загуба на мускулна тъкан.

Заключение

Една жена никога няма да придобие подобна на мъж физика, заради тренирането с тежести. Ако все пак сте виждали жени-бодибилдърки, които изглеждат така, то причината е в съчетанието от постоянни съпротивителни тренировки, специална диета, целяща мускулен растеж и най-вече приемани добавки (например стероиди), стимулиращи андрогенните хормони.

В случай, че тази комбинация не се отнася до вас самите, не е нужно да се тревожите.

Припомнете си още:

Митове за въздействието на тестостерона върху жените

Как тялото разбира, че е време да престане да яде

12-те най-добри упражнения за жени

От А до Я за фибрите: всичко, което знаем и не знаем за тях

Напитка за възстановяване и зареждане на тялото

Как да контролираме стреса и тревогата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти