Йога в помощ на спорта Част I

Йога в помощ на спорта Част I
Снимка: Личен архив

Вера Захариева

"Вяра, самоконтрол и упорита практика - в тях е тайната на успеха"- тези думи от свещените книги на йогите важат с пълна сила както за спорта, така и за йога практиките.

В днешно време човек рядко се радва на съвършено здраве и жизненост след годините на детството. Приемаме телата си за даденост и без да се замисляме, злоупотребяваме с тях. Прекарваме дълги часове без чист въздух и слънце, седим в неудобни пози, изгълтваме сготвена набързо храна, не намираме време да се поразтегнем, да дадем на телата си възможност за свободно движение, пълна релаксация, чист въздух и прясна природосъобразна храна.

Когато телата ни възнегодуват, вземаме лекарства, заглушаваме сигнала за надвиснала опасност и продължаваме да увреждаме естествените си оздравителни способности.

Ако с помощта на спорт и йога накараме тези естествени системи отново да заработят в равновесие, можем до голяма степен да възстановим доброто си здраве, дори и след години нездравословен живот, довели до познатите на всички ни оплаквания от стрес, умора, пренапрежение, безсъние и т.н.

Йога е начин на мислене, начин на живот, начин на възприемане на света около теб. Всички, които се занимават с човешкото здраве, изтъкват необходимостта от физически упражнения.

Начинът, който йогите са открили преди пет хиляди години, е че физическите упражнения са предназначени не да трупат мускули и да изразходват енергията на тялото, а внимателно да го разтягат, тонизират,оздравяват, и най-вече да стимулират оросяването чак до клетъчно ниво, така че тъканите да се хранят добре, жизненоважните органи да работят с пълна ефективност и да се възстанови оптималната за здравето обмяна на веществата.

В йога философията физическото тяло е само един от аспектите на здравето. Умът и духът са не по-малко важни негови страни.

Йога представлява цялостна наука за ума, тялото и духа и дава възможност последователите й да достигнат съвършен контрол над тяло, ум и сетива. Йога не изисква от вас да се отвърнете от живота, тя да одухотворите живота. Стъпка постъпка, йога носи физическо и духовно развитие.

Физическите упражнения в Йога се наричат асани. Те са третата част от осмосъставната йога. В превод от санскрит "асана" означава стабилна и удобна поза, в която ума и тялото са отпуснати. Йогийските пози се изпълняват бавно и съсредоточено с дълбоко дишане и отпускане.

*Асаните се практикуват най-добре сутрин, но могат да се изпълняват и по друго време според вашите възможности. Добре е да практикувате йога на открито или в добре проветрена, тиха и чиста стая.

*Облеклото трябва да бъде леко, удобно и свободно.

*Не се препоръчва да се приема храна два-три часа преди йога и вода поне половин час, а след завършване на асаните поне половин час.

*Ползвайте чиста и удобна постелка, нито много твърда, нито много мека.

*По време на йога практиката дишайте дълбоко и равномерно, през носа. Изпълнявайте позите без прекалено усилие и задръжте до там, където са вашите възможности без да напрягате.

*Почивайте между позите в Шавасана (мъртва поза), за да може тялото пълноценно да се отпусне и балансира.

*След изпълнение на йога практиките, трябва да се чувствате освежени, тонизирани, олекнали, изпълнени със сила и енергия. Трябва да сте отпочинали, спокойни и балансирани.

*Практикувайте йога, когато ви е приятно, а не по задължение и по този начин ще постигнете желания ефект - физическо и духовно здраве, тонус, спокойствие, хармония и доброта.

Материалът е предоставен специално на Edna.bg от Вера Захариева - йога инструктор от 15 години, носител на златен медал от Световното Олимпийско Йога Спорт състезание през 1999 г.

Втора част на "Йога в помощ на спорта" може да прочетете утре в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти