Има ли алкохолът позитивна страна?

Има ли алкохолът позитивна страна?
Снимка: netinfo

Хемингуей има една крилата фраза - "Пиши пиян, редактирай трезвен“. Писателят наистина е обичал чашката, но това не му е попречило да се превърне в един от най-известните американски писатели, даже може би му е помогнало.

Много други творци – художници, писатели, актьори, музиканти и тн., са имали слабост към алкохола (и други замайващи главата вещества).

Дали наистина с помощта на едно малко може да изпълниш по-добре творческата си дейност?

Ново проучване, публикувано в книгата "Съзнание и познание“, предполага, че в малки количества алкохолът може да помогне и да насърчи вдъхновението на твореца.

Изследването се провело сред доброволци мъже. На половината от тях е била дадена водка в коктейл с червена боровинка, а на другите безалкохолни питиета. След това всички са гледали филма "Рататуй“.

На всеки от участниците е била зададена серия от въпроси, свързани с анимацията. Оказало се, че тези, които вече имали 0,75 промила алкохол в кръвта, отговорили много по-правилно и бързо от останалите. Обяснението им било, че отговорът просто дошъл в съзнанието им и не се е налагало да се замислят много-много.

Резултатите са интересни и до известна степен изненадващи, тъй като всеки, който е консумирал алкохол, знае как в един момент се чувстваш отпуснат и приятно объркан. Именно от там идва и изразът "да помисля на трезво“, тоест на свежа глава, която не е замаяна от алкохолни изпарения.

Разбира се, в проучването мъжете са консумирали малко алкохол и не може да се говори изобщо за напиване и пиянство, нито пък учените насърчават консумацията на спиртни напитки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти