Специално

Грижа за сърцето с апарати за кръвно

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Върху здравото сърце се гради дългият и щастлив живот. Знаем ли обаче какво най-често застрашава най-важния орган в човешкото тяло и какви мерки да предприемем за превенция?

В Деня на хипертонията от Microlife съветват да обърнем внимание на грижата за сърцето. Здравната култура и навременни мерки като домашна диагностика, спазване на здравословна диета, физическа активност и отказване от вредни навици могат да предотвратят риска от предсърдно мъждене и други сърдечно-съдови заболявания като хипертония.

Сърцето е съставено от две камери и две предсърдия, а тяхното синхронно свиване осигурява нормалната сърдечна функция. Когато този ритъм се наруши, говорим за аритмия. Най-честото смущение на сърдечния ритъм се нарича предсърдно мъждене. То се развива с възрастта и засяга най-често хората над 60 години, но се наблюдават и не малко случаи с млади пациенти. Данните за Европа сочат, че от това сърдечно заболяване са засегнати близо 6 мил. души, а до 2050-а се очаква да се увеличат двойно.

Само по себе си предсърдното мъждене не застрашава живота, въпреки това е достатъчно опасно и изисква медицинско лечение. Неговата поява повишава до пет пъти риска от инсулт и двойно от инфаркт. Затова ранната диагноза и редовният скрининг на кръвното налягане у дома, както и при лекуващия лекар, е основна превенция за предотвратяването му.

d
Снимка: Microlife

За да се установи наличието на аритмия, трябва да се следи за симптоми като ускорен пулс – над 100 удара в минута, също за неравномерен сърдечен ритъм, замаяност, умора и задух. Сред причините, които допринасят за това състояние, могат да бъдат артериалната хипертония, наднорменото тегло, липсата на физическа активност и тютюнопушене.

За точна представа за сърдечната функция от швейцарската компания Microlife препоръчват апарати за кръвно налягане, за домашна и болнична употреба, които притежават технологията AFIB. Освен прецизно измерване на стойностите на кръвното, тя комбинира и функцията за засичане на предсърдно мъждене. Еднократна поява на тази аритмия не е опасна, но ако зачести, е сигурен сигнал за постоянен здравословен проблем.

За да бъде хваната навреме, най-добрият начин е редовният скрининг на кръвното налягане. Затова по случай Деня на хипертонията, апаратите на Microlife – модели BP A6 Plus и BP A3 Plus – могат да бъдат открити в периода април-май на промоционална цена. За да бъде повишена допълнително информираността, Microlife създават платформа с информация относно първите симптоми и необходимите действия при състояния, причинени от хипертония.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти