Динята ни предпазва от сърдечни заболявания

Колкото повече си похапваме от нея, толкова по-пълноценно ще живеем
Снимка: Thinkstock

Всекидневната консумация на няколко парчета диня ни предпазва от сърдечни заболявания, редуцирайки отлагането на "LDL" (т.нар. лош холестерол) по стените на кръвоносните съдове, показва ново американско изследване.

Учените, които извършили анализите върху мишки, приемащи храна с високо съдържание на мазнини, установили, че динята намалява наполовина процента на натрупаните липопротеини с ниска плътност, които водят до запушване на артериите и кръвоносните съдове.

Изследователите споделят още, че редовният прием на диня помага за контролиране на теглото и намалява натрупването на мазнини в кръвоносните съдове.

Те смятат, че тайната на здравословните свойства на динята се крие в химическото вещество цитрулин, което се съдържа и в плодовите сокове.

Предишни експерименти показаха, че цитрулинът играе съществена роля в предотвратяването на някои сърдечни заболявания, като понижава кръвното налягане.

Но настоящите данни не откриват значителен ефект върху кръвното налягане. Те обаче показват, че динята има силно въздействие върху други фактори, създаващи опасност от сърдечно заболяване.

За целите на изследването учените хранели две групи мишки с продукти с високо съдържание на мазнини, но на едната от тях давали вода, а на другата - сок от диня.

Те наблюдавали здравето на гризачите в продължение на няколко месеца и в края на експеримента отчели, че мишките, които пиели сок от диня, имали с 50% по-нисък "LDL" холестерол от тези, които консумирали вода, въпреки че всички мишки били хранени по идентичен начин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти