Да запазим теглото си

Да запазим теглото си
Снимка: Thinkstock

Възможно ли е да хапваме чипс, пица, хамбургери или шоколад, без да се безпокоим за линията си? Оказва се, че това не е просто мечта, а напълно реално и постижимо с помощта на червени боровинки.

Учени от университета Лунд в Швеция открили, че консумацията на червени боровинки може да предотврати качването на килограми, дори когато менюто е съставено от богати на мазнини храни. Те стигнали до извода, че червените плодчета почти изцяло стопират процеса на наддаване на тегло след изследване с мишки. Освен това, боровинките спомагали за поддържане на по-ниски стойности на холестерола и кръвната захар.

За целта изследователите направили експеримент с вид лабораторни мишки, които лесно усвоявали и задържали мазнини в тялото си, т.е. на тях можело да се гледа като модел на човешкия организъм и особено на хора с наднормено тегло и риск от диабет.

На една част от мишките била давана храна с ниско съдържание на мазнини и никакви плодове. Повечето лабораторни животни обаче били подложени на богат на мазнини хранителен режим, но те били разделени на групи, всяка от които получавала различни плодове “за десерт” – червена боровинка, малина, къпина, касис, синя слива и обикновена (синя) боровинка.

След три месеца учените направили сравнение на различните групи и установили, че групата на високомазнинна диета, хранена в добавка и с червени боровинки, имала сходни резултати с групата, която била подложена на хранителен режим с ниско съдържание на мазнини и без добавка от плодове.

И едните, и другите не наддали на тегло, а нивата на мазнини в черния дроб били значително по-ниски в сравнение с останалите мишки. Холестеролът също имал по-ниски показатели при мишките, хранени с малко мазнини и при тези, които хапвали всеки ден червени боровинки. При животните, хранени в добавка с обикновени боровинки или касис, имало също добри показания, макар че при тях ефектът не бил толкова  категоричен.

В заключение, екипът от учени предупреждава, че това не е повод да се прекалява с нездравословната храна и все пак трябва да се внимава с високомазнинните бомби, които ни се предлагат всекидневно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти