Да поговорим за безглутеновата диета

Да поговорим за безглутеновата диета
Снимка: Thinkstock

Със сигурност ако сте почитателка на диетите, сте чували за безглутеновата диета.

Както подсказва самото име, това е хранителен режим, който изключва консумацията на храни, съдържащи глутен.
Благодарение на тази диета известни дами като Гуинет Полтроу, Виктория Бекъм и Майли Сайърс успешно свалят килограми.

Ако и вие сте решили да пробвате с този режим или просто ви е любопитно за какво става въпрос, ние ще ви обясним.

Безглутеновата диета изглежда като лесна за спазване – няма ограничения в количеството изядена храна, единственото, което се иска е да не хапвате нищо с глутен.

Това обаче се оказва особено трудно, тъй като глутенът сякаш е навсякъде около нас.

Нека обаче първо кажем какво е глутен. Това е вид специфичен протеин, които няма да откриете в месото и рибата, а в зърнени култури като жито, ечемик, овес и ръж. Функцията му е да придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му при втасване. Не всички житни култури обаче съдържат този протеин.

Глутенът се съдържа в пшеничното брашно и се определя като главния показател за качеството на брашното за производство на хляб и се измерва се в проценти. Нормално съдържание, което позволява направата на хляб, е от 21 до 30%. При по-високите стойности, качеството на хляба е по-добро.

Пшениците с глутеново съдържание под 18% са в категорията фуражни.

Глутенът е съставен от глутенин и глиадин. Те съществуват свързани с нишесте в ендоспермата на някои житни и зърнени култури. Именно тези два белтъка изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са основният причинител на развитието на глутенова ентеропатия, което ще рече – непоносимост към глутен.

Още по-точно това състояние се нарича цьолиакия. Хората, които страдат от цьолиакия, не могат да хапнат нищо, в което има следи от глутен.

 

Заболяването може да причини атрофия на лигавицата на тънкото черво, поради намалената активност на ензимите в червата. В следствие на това се нарушава способността им да всмукват хранителните вещества.

Глутеновата ентеропатия може да бъде наследствена.

Специфичните симптоми при възрастните са:

- влошаване на общото здравословно състояние
- постоянно чувство на умора
- неспособност за концентрация
- чести промени в настроението
- регулярна поява на афти и херпеси
- дерматит
- диария, метеоризъм, свързани с рязко редуциране на телесното тегло
- анемия - това е най-показателният от всички симптоми, който се проявява дори и при хора с наднормено тегло
- мускулни заболявания
- електролитни нарушения
- чести проблеми със зъбите
- стерилитет

Ако подозирате, че може да страдате от непоносимост към глутен, задължително се консултирайте с лекар специалист и не си назначавайте сами лечения!

От друга страна, ако решите да се подложите на тази диета, то трябва да започнете да четете много внимателно етикетите със съдържанието на всички продукти, тъй като глутенът е широко използван.

Като начало трябва да се лишите от тестото. Кроасани, вафли, паста и всякакви тестени продукти са вън от менюто ви. Избягвайте и храните, които съдържат пшеница, ечемик, ръж или малц. Добър заместител са направените от царевица и ориз изделия.

За любителите на бирата има лоша новина. Тази напитка традиционно се произвежда от преваряването и ферментацията на нишесте, получено предимно от зърнени култури - малцов ечемик.

На подложените на безглутенова диета определено не им е лесно с избора на храни, но все пак остава голямо разнообразие от продукти, които могат да бъдат консумирани свободно. Месото, животинските продукти, плодовете и зеленчуците са сред тях.

Успехът на диетата без глутен се дължи на това, че храните, които биват изключени от хранителния режим, са доста калорични.
Успешното спазване на тази диета може да ви помогне да редуцирате теглото си и да се почуствате заредени с енергия.

Разбира се, като всеки един хранителен режим, дори да махнете храните с глутен от менюто си, се иска известно постоянство, както и хранене с определени порции в конкретни часове.

Когато режимът се комбинира със спорт, резултатите са най-бързи, трайни и задоволителни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти