Бавно и с финес

Бавно и с финес
Снимка: netinfo

В днешните забързани времена почти всеки човек е жертва на стрес. Един от основните начини да се справим с напрежението е храненето. Освен че има храни, които подобряват настроението и ни карат да виждаме света в една по-добра светлина, начинът на хранене е особено важен за справяне със стреса.

Повечето от нас са свикнали да хапват нещо на бързо, да пропускат закуската сутрин или докато хапват да вършат още няколко дейности, почти винаги свързани с работа.

Всичко това се отразява изключително зле на целия организъм. Истината е, че храненето е култура и към него не бива да се подхожда като досадно задължение, а да носи удоволствие.

Доказано е, че хората, които просто натъпкват храната в устата си, по-често страдат от проблеми с теглото и стомаха.

Хапките трябва да бъдат старателно сдъвкани, храненето трябва да протича бавно, спокойно и в никакъв случай не на крак. По този начин ще усетите кога вече сте нахранени, а няма да погълнете всичко в чинията си, което често пъти е повече от необходимото.

Преди двайсетина години в Италия се е появило движението за бавно хранене. Това е нов начин на живот и има много причини, поради които не трябва да се пренебрегва.

Една от тях е отслабването. На мозъка са му нужни не по-малко от двадесет минути, за да разбере, че сте се заситили.

Друга причина да се яде бавно е насладата, която ще изпитате от вкуса на храната. Когато се тъпчете и почти не дъвчете храната, няма как да разберете какво точно ядете.

Доброто храносмилане е една от най-важните причини, поради които трябва да се научите да не поглъщате блюдото си на две-три хапки. Храната трябва да е добре сдъвкана, за да се усвои по-бързо и лесно от организма. Много вероятно е, ако не сте сдъвкали добре това, което ядете, след това да усетите болки в стомаха.

Един често забравян или пренебрегван плюс на бавното хранене е, че то успокоява организма и намалява стреса. Забравете за часовника и просто се нахранете с удоволствие. Храненето може да се превърне в своеобразен вид медитация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти