За и против спането на детето заедно с родителите

За и против спането на детето заедно с родителите
Снимка: Thinkstock

За добро или зло, през последните години се наложи либералният подход при отглеждането на децата. Останаха в миналото съветите за дисциплина и ред при отглеждане на поколението, за да му е лесно, когато порасне.

Днес все по-често правилата се определят от децата, а не от родителите.

Така стои и въпросът със спането на бебето в родителското легло.

Може и да сте лют противник на споделеното спане, но след петата безсънна нощ - победител най-вероятно ще е бебето. Освен ако имате нерви като въжета. Но споделянето на общо легло с детето си има своите предимства и недостатъци, които трябва да се имат предвид, преди да се вземе решение.

ЗА спането при родителите

Малкото бебе обожава да спи близо до майка си. И как иначе, нали девет месеца е било „вързано” за нея и е слушало денонощно майчиното сърце. Затова на много места по света, когато се роди детето, веднага го дават на майка му да го гушне, докато е още голичко, за да се продължи естествената връзка.

Това, плюс удобството за майката, е основният мотив на привържениците на съвместното спане. В майчиното легло детето е много по-спокойно, майчината топлина и миризма му дават сигурност, а храната е на по-малко от ръка разстояние. Детето може да се кърми, колкото си иска. Удобството за майката е безспорно. Кърми в полусънeнo състояние, не става, за да види за какво плаче детето и вероятно се наспива по-добре.

Спането в родителското легло е практично и в случаите, когато отоплението през зимата е лошо, така няма опасност на детето да му е студено. И му е толкова приятно, че трудно ще го махнете от леглото си дори в първи клас.

ПРОТИВ спането при родителите

Спането на бебето при родителите не е толкова безоблачно, колкото ни се иска. В определени ситуации може дори да е опасно. Рискът от избутване от леглото, притискане и задушаване не е малък, особено ако изтощената майка спи дълбоко.

Някои родители се притесняват, че при денонощната близост детето може да се привърже прекалено към майка си и да изживява драматично всяка раздяла с нея.

Присъствието в родителското легло не е особено издържано и от хигиенична гледна точка –възрастните му дишат в лицето, микробите в леглото с възрастни са много повече отколкото в детското легло. А през лятото, освен топлината от памперса, бебето получава топлина и от телата на родителите и лесно може да се прегрее.

И не на последно място - присъствието на детето в родителското легло води до нарушена интимност между родителите.

Ако детето ви е спокойно, не е необходимо да си правите експерименти със съвместно спане.

В повечето случаи детето си спи в леглото още от раждането, понякога дори в отделна стая. Препатили родители споделят, че детето свикнало веднъж да спи с родителите си после трудно отвиква да спи само.

Компромисен вариант е да махнете страничната преграда на детското легло и да го приближите до вас през нощта, така че да достигате детето с ръка. Така, при нужда, лесно може да го погалите и успокоите, да му дадете биберон или вода. В много случаи на майките им писва да стават по десет пъти на нощ и прибират детето до себе си.

Разбираемо е, но ако искате сравнително безболезнено отделяне на детето, гледайте това да стане между 6-и и 8-и месец. След тази възраст малките вече разбират за какво става въпрос и по-тежко изживяват раздялата. Но децата са различни, за някои няма проблем да се отделят в друго легло или стая независимо от възрастта, за други е трагедия.

Някои родители приемат децата в своето легло и когато то вече поотрасне - когато тръгне на ясла, на детска градина, дори и в първите години в училище. Затова те предпочитат да отделят детето в самостоятелно легло тогава, когато усетят, че самото дете е узряло за това, без да насилват ситуацията.

Важното е сами да намерите верния път за здрав сън и добро настроение. Както на родителите, така и на децата.

*Открийте още полезни статии за деца и родители в Edna.bg ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти