Крие ли рискове почивката на море с бебе?

Крие ли рискове почивката на море с бебе?
Снимка: Thinkstock

Романтичната представа за почивка на море с малките ни съкровища включва слънце, бриз, плаж, вълни, гукане, усмивки, веселба. Ако слезете от розовия облак обаче ще видите и други неща.

Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. Представете си само как бихте се чувствали с горещ памперс в задушната количка, проектирана в тъмен цвят от някой гений! Вътре става като сауна, морският бриз не прониква в количката както на открито.

Да не говорим за слънчевите бани - те са забранени за децата до една годишна възраст, кожата им е много нежна, няма защита и веднага изгаря въпреки мазилата. Можете да разнообразите живота на бебето с малко плаж, но само до 11 часа и само на сянка.

Вероятността бебето да хване някой от летните вируси с разтройство и повръщане е огромна. Причината са многото деца по курортите, които разнасят вируса по въздуха, и високите температури и силното слънце, които подтискат имунната система.

Надежна защита е имунизацията срещу най-често срещания рота вирус (прави се до 6 месечна възраст), добрата хигиена, храна само от бурканчета, може да дадете профилактично и някой от безвредните хомеопатични имуностимуланти.

Опасности дебнат и при самото пътуване до морето. Вкорененият страх да не настине бебето (при 30градуса на сянка!) кара много родители да не пускат климатика и да не отварят прозорците на колата.

Детето се претопля, а това означава повръщане, температура, обезводняване... И настинки, защото изпотеното дете най-лесно се разболява. Затова изберете за пътуване ранните сутрешни, прохладни часове. Ако е горещо, пуснете климатика, но да духа отпред, на предното стъкло. Давайте много вода на бебето, облечете го леко, правете почивки на сянка.

Ако бебето е в период на колики или прорязване на зъбките, гарантирано си осигурявате безсънни нощи от бебешкия рев. Което не е много коректно и за останалите почиващи, все пак те искат да спят през нощта. Запасете се с гел за мазане на венци, чай и капки против колики, хомеопатични свещички при колики и никнене на зъби, болкоуспокоителни (температуропонижаващите имат такова действие).

Преди тръгване поговорете с вашия педиатър какви лекарства да вземете, за да не търсите аптеки по нощите. Запасете се с прахчета против разстройство, свещички при повръщане, за смъкване на температурата, мазило при ухапване от насекоми и сърбеж, лосиони със слънцезащитен фактор, противоалергични капки.

Разбира се, не е задължително да имате главоболия с детето по време на почивката, по-вероятно е да си изкарате чудесно. Но с малки деца човек никога не знае... Най-малкото за безгрижие не си и мислете, нали денонощно трябва да си гледате бебето.

Ако искате истински да си починете, оставете малкото на някоя баба, тя ще е щастлива, детето спокойно, вие на купон. А догодина, като порасне, всички заедно на морския бряг!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти