Кого хапят комарите?

Кого хапят комарите?
Снимка: Thinkstock

Очевидно е, че комарите си имат предпочитания, някои хора не могат да се отърват от сърбящи пъпки, а други почти не са засегнати. Учените тънат в догадки кого точно хапят малките досадници.

Има теории, че нахалните насекоми усещат съвсем малките разлики в темперурата на човешкото тяло и предпочитат по-топлите хора, други хипотези са за структурата на кожата, възрастта, начина на хранене и т.н.

Според британски учени от университета в Абърдийн, причината за предпочитанията на комарите се крие в различните миризми, произвеждани от човешкия организъм. Тези, които имат по-високи нива на съединения с плодов аромат (кетони) в потта, отблъсквали насекомите.

Комарите можели да засичат много различни химикали, кетоните ги "заблуждават", че обектът пред тях не е човек. Откритията са важни, за да се изработят ефикасни репеленти, които да отблъскват комарите и да не ни хапят. Защото репелентите и фумигаторите, наред със защитните мрежи по прозорците и дрехите с дълги ръкави и крачоли са единствената защита за малки и големи от кръвосмучещата напаст.

Фумигаторите са много ефикасни, тъй като разпръсват във въздуха отрова, която отблъсква насекомите, а е безвредна за човека. Продават се под формата на аерозоли, пластини, спирали, които се включват в електрическата мрежа.

Действието на фумигатора започва един час след включване на прибора в мрежата и продължава около 8 часа, като зависи и от обема на стаята. Обикновено се понася добре от хората, само 3-4% от ползващите ги се оплакват от главоболие и неспокоен сън и се отказват от тяхното удобство.

Въпреки това се препоръчва когато в стаята има малко дете, да не се затварят прозорците, когато се включи фумигатора. Масово се използват и различни видове репеленти, които се продават в аптеките без рецепта.

Продават се като спрейове, лосиони, кремове, свещи, моливи. Нанасят се върху кожата и дрехите и осигуряват защита от насекомите средно 2-3 часа.

Най-безобидни за децата са натуралните репеленти, изготвени на базата на растителни масла от анасон, бяла ела, карамфил. Действието на репелентите зависи от различни фактори –температура на въздуха и на тялото (колкото по-висока е тя, толкова по-бързо се изпаряват и действието им отслабва), влажността, вятъра.

Репелентите действат по-кратко и при децата, които са в постоянно движение и те се отмиват лесно с потта. Затова в тези случаи трябва да се нанасят по-често. При децата репелентите трябва да се нанасят много внимателно, тъй като активните им вещества проникват през кожата. При най-малките могат да се нанасят върху дрехите, за да не се дразни кожата.

При по-големите деца се препоръчва репелент с ниско съдържание на отблъскващото вещество – не повече от 10%. Съдържанието е обозначено върху етикета. Не се препоръчва нанасянето на репелент върху лицето.

При децата той може лесно да попадне в очите и устата с всички неприятни последици от това. Ако въпреки мерките детето е нахапано от комари, намажете го с противоалергичен крем, за да не го сърби. При разчесване кожата се инфектира и се налага прилагането на локален антибиотик или комбиниран крем с антибиотик и противоалергичен медикамент. Само при най-тежките случаи се приемат лекарства през устата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти