Пълнени питки със сирене и яйца

Вкусна рецепта с остатъци

2 от общо 1 гласа
25 мин.
Необходими продукти

3 питки - 1.12 лв

яйца - 6 бр - 3.99 лв

сирене - 200 гр - 2.00 лв

масло - 30 гр - 0.79 лв

чубрица - 1 ч.л. - 0.23 лв

шарена сол - 1 ч.л. - 0.04 лв

Приготвихме тези пълнени питки, след като се оказа, че заради суматохата в кухнята съвсем сме забравили за трите хлебчета. Два дни не им бяхме обърнали никакво внимание и те бяха станали прилично твърди. Възможностите не бяха много. Можехме или да ги изсушим и да ги направим на галета, или пък да ги нарежем на малки кубчета и да ги изпечем с подправки и да ги ползваме като крутони за крем супа. Тогава на Mate Kitchen им хрумва, че може да ги издълбаят и да ги напълнят със смес от сирене и яйца.

Получиха се ароматни и питателни пълнени питки, които са чудесна закуска. Ако ги поднесете със салата от свежи зеленчуци или пък купичка супа, се превръщат в засищащ обяд или вечеря.

Вероятно и вие сте изпадали в подобна ситуация. Макар от деца да ни учат, че е грях да се изхвърля хляб, именно това е продуктът, който най-често застоява в кухненския шкаф. Защото го забравяме, защото вече не е мек, защото сме купили повече, отколкото е бил необходим… Винаги можем да си намерим оправдание.

Вместо да го изхвърляте, помислете как рационално да го използвате и да го превърнете в нещо ново и вкусно, съветват от Mate Kitchen. Не е нужно да е сложно. Даже напротив, рецептите с остатъци обикновено са простички, но пък наистина апетитни.

Ние си направихме пълнени питки със сирене и яйца. Вие можете да импровизирате с плънката според това, което имате в хладилника – кашкавал, някакъв колбас, зеленчуци, гъби. Можете дори да сервирате крем супа в питка. Важното е да имате желание да не изхвърляте храна. Тогава ще ви е по-лесно да проявите творчество.

Начин на приготвяне:

1. Отрежете капачета на питките и издълбайте средата. Намажете вътрешността им с масло.

2. В купа смесете яйцата, сиренето и чубрицата. Разбъркайте до хомогенна смес и напълнете с нея питките. Поръсете ги отгоре с шарена сол.

3. Постелете решетката на фурната с лист хартия за печене. Наредете питките заедно с отрязаните капачета и ги запечете в предварително загрята на 180 градуса за 15-20 минути или докато плънката се стегне и хванат златиста коричка.

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти