Техника - домати конкасе

За какво точно става дума

Техника - домати конкасе
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Кулинарната история и етимологията мълчат по въпроса защо фината френска техника за грижливо обелване, изчистване от семките и нарязване е изразена чрез грубото действие на глагола concasser, който означава смачквам, смилам.

Макар че терминът може да се използва и за други зеленчуци или плодове, конкасе най-често се отнася за доматите, чиято месеста част, след почистване от люспата и семките, се нарязва на по-големи, средни или съвсем дребни кубчета.

Доматите конкасе имат разнообразно приложение, като често се слагат върху брускети, пици или в сос за паста.

Ако към френския класически сос Беарнез се добавят домати конкасе се получава соса Шорон, поднасян традиционно към печени риби или морски деликатеси.

Вижте техниката, демонстрирана от шеф-готвачът на Меню, Ивелина Иванова.

1. Доматите се срязват на кръст от долната им страна.

2. Заливат се с вряща вода, докато се покрият.

3. След 10 секунди водата се излива и се слагат в съд със студена вода и лед, за да се спре топлинната обработка.

4. Обелват се от люспите и се срязват на четири.

5. С лъжица се отделят семките и сокът.

6. Месестата част се нарязва на тънки резени, които пък се нарязват напречно на малки кубчета.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти