Веган супа борш

Гъст, апетитен и питателен

4 от общо 2 гласа
45 мин.
Необходими продукти

картофи - 3 бр  

моркови - 2 бр 

зеле - 1/4 глава 

цвекло - 1 резен 

грах - 200 гр  

царевица - 200 гр  

червени чушки - 1 бр 

лимонов сок - 1 ч.л. 

хималайска сол - 1 ч.л. 

чубрица - 1 ч.л.  

дафинов лист - 2 листа  

сминдух - 1/2 ч.л. 

червен пипер - 1/2 ч.л. 

черен пипер дълъг - 1/4 ч.л.  

магданоз - 1/2 връзки 

вода пречистена - 1200 мл

Топлият борш е чудесна супа за зимата, но в оригинал той се поднася с лъжица заквасена сметана. За всички вас, които не консумирате, независимо по каква причина, животински продукти, направихме веган борш. 7 вида зеленчуци – картофи, моркови, зеле, задължителното червено цвекло, червена чушка, но и грах и царевица. Много подправки, за да бъде вкусна супата, и никаква мазнина. Тук можете да добавите пушен червен пипер, ако искате бульонът да има по-плътен вкус. По желание сложете и малко асафетида (Ferula asafoetida). Тази подправка замества вкуса на лук и чесън, съветват от Mate Kitchen.

Приготвен по този начин, постният борш става гъст, апетитен и питателен. Сметаната определено няма да ви липсва, както и мазнината. Освен това се и готви лесно – слагате всички съставки в тенджерата при врящата вода и готвите до пълна готовност на зеленчуците. Може би е излишно да казваме, но все пак – царевицата и грахът трябва да са предварително стерилизирани. Иначе готвенето ще продължи доста дълго.

Ако решите да си направите този веган борш на Mate Kitchen през лятото, знайте, че е по-вкусен, когато е студен. Така можете да усетите цялото богатство от вкусове в купичката. За лек обяд е повече от подходящ. През зимата си го хапнете топъл и с повечко черен пипер, за да ви сгрее. С филийка препечен хляб е чудесен.

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите и почистете чушката от семките.

2. Нарежете картофите, морковите и чушката на дребни кубчета.

3. Нарежете зелето на много тънки ивици. Може да използвате ренде или машина за целта. Настържете цвеклото на едро.

4. В тенджера сложете водата да заври. Прибавете зеленчуците и подправките без солта и магданоза. Разбъркайте и оставете да ври на бавен огън до готовност.

5. При сервиране гарнирайте с накълцан магданоз и лимонов сок.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти