Запечени домати с тиквички и моцарела

Елегантно, свежо и ефектно предястие

4.5 от общо 2 гласа
40 мин.
Необходими продукти

домати - 4 бр 

тиквички - 1 бр  

моцарела - 200 гр 

пресен босилек - 1 връзка 

зехтин - 60 мл 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Нежен италиански повей ще се усети на масата ви, когато поднесете тези пълнени домати с тиквички и моцарела на Mate Kitchen. Елегантно, свежо, красиво, ефектно предястие, което може да се хапва както топло, така и студено. И с онзи неповторим вкус и аромат, който пресният босилек носи. Несравним е и е незаменим. Неслучайно много хора не понасят сух босилек, но с удоволствие ползват пресния – това са просто две различни вселени.

Когато кажем пълнени домати, обичайно си представяме издълбания зеленчук и нещо натъпкано вътре в него. Може да е сурово – като класическия домат шмеркезе, или запечено, както сме ви показвали вече. Е, италианците имат нещо друго предвид. Великолепен слънчев домат, в който се правят разрези на равно разстояние и в тях се подреждат парчета тиквичка, филийки моцарела и листа пресен босилек. Така подготвените домати се запичат за около 20 минути и… воала! Зеленчуците преминават лека термична обработка, която изважда от тях друг вкус, но запазват свежестта и хрупкавостта си. Моцарелата се отпуска приятно и обгръща листата босилек, които също запазват своя неподправен вкус, но той попива и в домата.

Можете да наредите тези пълнени домати до плато с различни италиански колбаси и сирена, предлагат още от Mate Kitchen. Да сложите и друго, в което има прошуто и пъпеш. Край тях да има и хрупкава фокача, купичка със зехтин и бутилка вино. Понякога не е нужно тежко готвене, за да удовлетворим и небцето, и душата.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете тиквичката на колелца с дебелина 0,5 см. По същия начин нарежете и моцарелата.

2. Издълбайте доматите откъм дръжките, за да почистите твърдата част. Направете разрези от долната страна на равно разстояние, без да стигате докрай.

3. В разрезите сложете 1 кръгче тиквичка с 2 листа босилек в първия, 1 кръгче моцарела и 2 листа босилек във втория и продължете да редувате така.

4. Сложете напълнените домати в намазнена тава. Подправете със сол и черен пипер и полейте със зехтин.

5. Изпечете доматите в предварително загрята на 180 гр фурна за около 20 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти