Салата „Уолдорф“ за 20 минути

Вълшебно съчетание на крехка свежест, богат вкус и изтънченост

0 от общо 0 гласа
20 мин.
Необходими продукти

салата айсберг - 1 бр - 2.99 лв

селъри - 3 стръка - 1.35 лв

ябълки кисели - 2 бр - 0.70 лв

лимони - 1 бр - 0.25 лв

червено грозде без семки - 200 гр - 1.00 лв

орехи печени - 50 гр - 1.75 лв

майонеза - 100 гр - 1.20 лв

кисело мляко - 50 гр - 0.19 лв

горчица - 1 ч.л. - 0.05 лв

Салата „Уолдорф“ по предложение на Mate Kitchen е вълшебно съчетание на крехка свежест, богат вкус и изтънченост. Основата й е смес от ябълки, орехи, селъри и салата айсберг, обгърнати в лек майонезен сос. Една от най-успешните рецепти в световната кулинария, историята й е интересна колкото и неподражаемия ѝ вкус.

Тя започва през през 1893 г. в кухнята на един от най-прочутите хотели в света – „Уолдорф-Астория“ в Ню Йорк. Салонният управител Оскар Чирки създава тази знаменита салата, като смесва кисели ябълки със селъри (сладките и сочни стръкове целина), полива ги с майонеза и поръсва с печени солени орехи. Салатата започва да се предлага в обедното меню на хотела и бързо печели овации.

В началото рецептата е съвсем проста, но с годините към оригиналните продукти са добавени салата айсберг и грозде. Именно този усъвършенстван вариант на салата „Уолдорф“ ви предлагаме. Кисели ябълки, селъри, грозде без семки, печени солени орехи и сос от майонеза, кисело мляко и горчица. Контрастите се допълват великолепно, нищо във вкуса няма да ви липсва.

Нейната простота и фактът, че се приготвя за броени минути, я прави предпочитан избор за много хора по света, отбелязват Mate Kitchen.

Разбира се, интерпретациите продължават. Може да я видите приготвена и с пилешко или пуешко, сушени плодове като стафиди и фурми. Понякога в соса се добавят настъргана цитрусова кора или фъстъчено масло.

Опитайте я първо в чист вид и след това експериментирайте с добавки, докато намерите най-вкусния за вас вариант.

Начин на приготвяне:

1. В купа изсипете майонезата заедно с киселото мляко и горчицата. Добавете лимоновия сок и разбъркайте до хомогенност.

2. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета. Прибавете ги към соса заедно с почистената от конците и нарязана на дребно целина и разбъркайте добре. След това сложете и нарязаното на половинки червено грозде.

3. От айсберга отделете няколко цели листа, върху които да сервирате салатата, а останалата част нарежете на ситно и добавете в купата. Разбъркайте.

4. Готовата вече салата сервирайте в подходяща купа или чиния върху целите листа от айсберг. Поръсете с печените орехи и поднесете.

Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа майонеза, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа селъри, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти