Салата Табуле

Традиционна за арабската кухня

5 от общо 1 гласа
15 мин.
Необходими продукти

магданоз - 4 връзки - 5.16 лв

прясна мента по желание - 1 връзка - 0.99 лв

домати - 1 бр - 0.30 лв

зелен лук - 2 стръка - 0.85 лв

булгур - 1 кафена чаша - 0.19 лв

лимонов сок - 4 с.л. - 0.24 лв

зехтин - 2 с.л. - 0.22 лв

сол на вкус

Може да срещнете салатата „Табуле“ и като „Табули“. Няма грешка в изписването, и двете са правилни, става дума за едно и също ястие. Магданозено-булгурено по своята същност, то е традиционно за арабската кухня. Обикновено го хапваме, когато сме в турски ресторант. Рецептата, която Mate Kitchen ни предлагат днес, обаче е много лесна и без проблем можете да я изпълните и вкъщи.

Когато правите „Табуле“ в домашни условия, имайте предвид, че водещият вкус е магданозът, а не булгурът. Зърненият елемент е по-скоро допълващ. Салатата трябва да е зелена и „рошава“. Магданозената основа е причината да не можете да замените обяда или вечерята с нея, колкото и да сте дисциплинирани в хранителния си режим. Буквално ще умрете от глад. За сметка на това свежият вкус на салатата се съчетава чудесно с по-мазни ястия с месо, особено агнешко и свинско.

Имайте предвид, че това е салата, която не може да остане за следващия ден, така че пригответе точно толкова, колкото ще изядете, за да не я изхвърляте после, предупреждават от Mate Kitchen. Дайте ѝ около половин час, за да се смесят вкусовете. Не си спестявайте никоя от стъпките при приготвянето. Задължително почистете доматите от семките, иначе салатата ще стане водниста. Още по-добре ще е, ако ги обелите. Всички продукти трябва да са нарязани на ситно, иначе се губи ефектът. По желание можете да подправите и с щипка черен пипер.

Ще бъде ефектно да я сервирате в лист от маруля, както правят в Ливан. Или пък с арабска питка, от която да си късате и да гребвате от салатата, вместо да използвате вилица.

Излишно е да ви казваме колко е полезна. С толкова много магданоз в нея това се подразбира от само себе си.

Начин на приготвяне:

1. Залейте булгура с гореща вода в съотношение 1:3 (булгур към вода), покрийте съда с кърпа и го оставете за половин час да набъбне.

2. Пред това време нарежете магданоза, ментата и зеления лук на ситно. Обелете домата, почистете го от семките и го нарежете на ситни кубчета.

3. Когато булгурът набъбне, го изплакнете със студена вода и го отцедете добре.

4. Сложете го в купа и прибавете към него ментата, магданоза, лука и доматите. Подправете със сол, лимон и зехтин.

5. Оставете за десетина минути, преди да поднесете, за да могат да се смесят вкусовете.

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти