Пикантно брюкселско зеле на тиган

Със сладък, леко горчив и меко пикантен вкус

0 от общо 0 гласа
40 мин.
Необходими продукти

брюкселско зеле - 600 гр - 6.59 лв

лимони - 1 бр - 0.25 лв

аншоа - 5 филенца - 0.19 лв

чесън - 2 скилидки - 0.16 лв

бадеми печени, солени - 30 гр - 0.96 лв

мед - 2 с.л. - 0.41 лв

горчица - 2 ч.л. - 0.09 лв

зехтин - 60 мл - 0.66 лв

чили на вкус

сол на вкус

черен пипер на вкус

Забравете всичко, което сте знаели за зелето и се подгответе да опитате нещо съвсем различно с тази рецепта за пикантно брюкселско зеле на тиган. Кулинарите от Mate Kitchen предлагат златисто карамелизирано брюкселско зеле, обгърнато в хрупкава обививка. Отвътре е меко, сладко и ароматно, а отвън приятно люто и ядково. Истинско вкусово приключение за небцето. Идеално е за късна закуска през почивните дни с пържено яйце и препечена филийка хляб, но може да го поднесете и като гарнитура към основното за вечеря. Ще подхожда много на печено месо.

Брюкселското зеле е малко познат продукт у нас. Освен това интуитивно подхождаме към него с негативна нагласа заради всички филми, в които сме изгледали и в които децата отказват да ядат брюкселско зеле, защото не харесват вкуса му. Забравете и за това!

Брюкселското зеле на Mate Kitchen има уникален вкус, който може да бъде описан като сладък, леко горчив и меко пикантен. Когато се пържи, той става още по-богат и сложен. В тигана то се карамелизира, като в същото време запазва своята характерна горчивина. Това добавя дълбочина на вкуса и излъчва усещане за баланс. В нашата рецепта за пикантно брюкселско зеле на тиган това се издига на още по-високо ниво заради дресинга от лимонов сок, горчица, аншоа, чесън и чили. Хрупкавият финал са печените солени бадеми.

Загърбете предразсъдъците и страха от непознатото и опитайте. Може пък това да се окаже малко кулинарно пътешествие, към което ще се връщат отново и отново.

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете зехтина, меда, горчицата, лимоновия сок, филетата аншоа, чилито и чесъна. Пасирайте до хомогенна смес и я оставете встрани, за да могат вкусовете да се смесят добре.

2. През това време почистете добре брюкселското зеле и го нарежете на дребно.

3. В тиган загрейте 3 лъжици зехтин и задушете брюкселското зеле за 6-7 минути. Овкусете със сол и черен пипер, задушавайте още 2-3 минути и прибавете 2/3 от дресинга. Разбъркайте добре и след малко отдръпнете от котлона.

4. Настържете кората от 1 лимон в тигана, разбъркайте и сипете в подходяща чиния. Залейте с останалия дресинг, гарнирайте с нарязаните ядки и сервирайте.

Внимание: Съдържа горчица, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа бадеми, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа аншоа, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти