Пица с блат от карфиол и лютив салам

С хрупкави ръбчета, апетитен златист загар и запечен пикантен салам

5 от общо 2 гласа
85 мин.
Необходими продукти

За блата

карфиол - 600 гр 

кашкавал - 100 гр  

яйца - 1 бр 

риган - 1 ч.л. 

сол на вкус

За гарниране

доматен сос - 3 с.л.  

кашкавал - 80 гр 

салам Пепероне или друг по избор - 50 гр 

Много примамливо изглежда тази пица с блат от карфиол и лютив салам, нали! Хрупкави ръбчета, апетитен златист загар, запечен пикантен салам... Предвкусвате удоволствието само докато гледате снимката. И понеже сме я опитвали, можем да ви уверим, че очакванията ви ще са напълно оправдани.

Още с първата хапка ще забравите, че основата на тази пица е от карфиол. Твърде е възможно дори да ви се услади повече от традиционната пица заради богатия вкус на кашкавал. Тестото със сигурност няма да ви липсва.

За кулинарите от Mate Kitchen този зеленчук е недостатъчно изследвана територия. Дава много и интересни кулинарни възможности и ако към него се подходи с необходимото уважение и правилните подправки и продукти, които да извадят най-доброто от вкуса му, ще се наслаждавате на много апетитни и съвсем не блудкави ястия, каквото е традиционното пренебрежително отношение.

Не мислете, че пица с блат от карфиол се приготвя трудно. Месенето на тесто със сигурност отнема повече време и усилия, предупреждават от Mate Kitchen. Ключовият момент тук е да извадим цялата влага от карфиола, за да можем след това да го ползваме спокойно. И понеже е сипкав, споихме отделните зрънца с помощта на кашкавал. Той дава необходимата мазнина на карфиола, посолява го и хомогенизира. Сигурни сме, че ще се изкушите да го опитате, преди да сте го гарнирали и ще ви допадне. След това с доматения сос, пикантния салам и още кашкавал се получава истинско великолепие.

Начин на приготвяне: 

За блата

1. Измийте карфиола, накъсайте го на розички и го смелете в блендер до големината на оризови зърна.

2. Изсипете карфиола в тава, покрита с хартия за печене, и го разпределете равномерно. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10-12 минути. След това извадете и след като се охлади леко, го прехвърлете върху марля или памучна кърпа и отцедете водата възможно най-добре.

3. Останалата суха маса сложете в купа, към нея прибавете яйцето и настъргания кашкавал, овкусете със сол и риган и омесете добре.

4. Прехвърлете основата за пицата в подходяща тава, покрита с хартия за печене, и оформете кръгъл блат с дебелина 4-5 мм. Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар.

5. Извадет карфиоления блат, намажете го с доматения сос, поръсете с кашкавал, наредете салама и печете за още 7-8 минути.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти