Мантии (банички с ориз и праз)

Вкусни и хрупкави

4.67 от общо 3 гласа
70 мин.
Необходими продукти

праз - 1 стрък 

кори за баница - 1 пакет  

ориз - 1 ч.ч.  

кимион - 1 ч.л.  

олио - 100 мл 

сол на вкус

черен пипер на вкус

В традиционния си вид това предложение от Mate Kitchen представлява дебела кора, която е двойно по-голяма от съда, в който ще се пече. Разстила се в него, плънката се нарежда и краищата от кората, които стърчат извън съда, се обръщат навътре. След това се доразтеглят, за да се покрие цялата плънка. Пататникът, който всички добре познаваме, също в оригиналния си вид се приготвя като мантия – тестена кора с картофената плънка.

За жалост, в съвремието рядко имаме време за такъв тип готвене и преправяме старите рецепти, така че да ни паснат на ангажираното ежедневие. Такъв е случаят и с тези постни мантии, тъй като ползваме готови кори за баница. Ако имате време и желание, си разточете домашни. С тях става още по-вкусно, защото са по-дебели и задържат по-добре плънката.

Интересното при приготвянето на мантии е, че цялото количество мазнина се ползва за пълнежа, а корите не се мажат. В този случай, когато смесваме ориз и праз, това е дори наложително, защото и двата продукта обичат мазничкото. Ако не им го дадем, остават безвкусни, предупреждават от Mate Kitchen. Затова не се притеснявайте, а следвайте стъпките при приготвянето.

Готовите изпечени мантии са апетитно червени и хрупкави отвън. С кисело мляко или айрян са великолепни. И са еднакво вкусни и топли, и изстинали.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете праза на много ситно и го задушете с повече мазнина, защото корите не се мажат с олио отвътре.

2. След като празът омекне, добавете при него 1 ч. ч. ориз, запържете го за 2-3 минути и налейте 3 ч. ч. вода. Варете докато оризът омекне и поеме течността. Овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от котлона да изстине.

3. Вземете 2 кори за баница и сложете от плънката по цялата повърхност. Навийте на руло, а готово руло завийте на охлюв. Процедирайте по същия начин до издчерпване на продуктите.

4. Намажете мантиите с малко олио отгоре и ги изпечете на 180 градуса до златист загар в тава, покрита с хартия за печене.

Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти