Кордон бльо с пилешко филе

Изискано и лесно за приготвяне ястие

4.75 от общо 4 гласа
60 мин.
Необходими продукти

пилешки филета - 3 бр

пражка шунка - 3 парчета 

кашкавал - 3 парчета  

яйца - 2 бр 

галета за овалване - 100 гр 

брашно за овалване 

олио за пържене 

сол на вкус

черен пипер на вкус

черен пипер на вкус

Кордон бльо е изискано и в същото време лесно за приготвяне ястие. Направите ли го веднъж, със сигурност няма да е последен. Измислено е през 40-те години на ХХ век в швейцарския град Бриг като шницел, пълнен със сирене. Постепенно рецептата еволюира и към сиренето, по традиция ементал, се добавя и тънък резен шунка, за предпочитане пражка.

В класическия вариант на рецептата се ползва свинско или телешко филе, начукано леко и подправено с черен пипер, сол и мащерка. Между две изтънени филета се слагат парче ементал и парче пражка шунка и подправки. „Сандвичът“ се панира в брашно, яйце и галета и… това е всичко. Поднася се топло, отгоре може да се сложи парченце оваляно в наситнен магданоз масло.

През 1967 г. „Ню Йорк Таймс“ споменава за първи път пилешко кордон бльо. Именно това Mate Kitchen избраха да приготвят за вас в малко по-бюджетен вариант – с кашкавал. Ако държите да спазите класическата рецепта, вземете ементал. С шунката обаче не правете компромис, защото ще влошите финалния вкус.

Кордон бльо е ястие, с която ще изненадате приятно гостите си или любимия човек, особено ако са ценители на месото. Хубавото е, че можете да си направите месните сандвичи по-рано, дори предишния ден. Пърженето оставете непосредствено преди сервиране, защото трябва да поднесете задължително топло и хрупкаво месо. Пържените картофи и задушените в масло зеленчуци са подходяща гарнитура. Можете да поднесете и свежа салата от сезонни зеленчуци или пък нещо по-изискано, за да спазите докрай зададения кулинарен тон, предлагат от Mate Kitchen. Червеното вино е повече от задължително. Дали да има свещи на масата, ще оставим да решите вие.

Начин на приготвяне:

1. Начукайте филетата на тънко, като се стараете да не накъсате месото. Посолете, поръсете с черен пипер и постелете върху всяко по 1 парче от пражката шунка и кашкавала. Прехлупете на две.

2. Загрейте олиото в дълбок съд.

3. Вземете едно пълнено филе, оваляйте го в брашно, след това го потопете в разбитите яйца, накрая го оваляйте в галета и пуснете в загрятата мазнина, за да се изпържат първо от едната страна, а после от другата.

4. Олиото не трябва да е прекалено горещо, защото панировката ще изгори, а месото ще остане сурово.

5. Поднесете кордон бльо топло със зелена салата или свежи зеленчуци според сезона.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти