Катино мезе

Една от кулинарните емблеми на Банско и региона

3.45 от общо 11 гласа
70 мин.
Необходими продукти

свинско месо без кост - 500 гр  

гъби - 150 гр  

лук - 1 глава  

масло - 1/2 пакетче  

олио - 3 с.л. 

магданоз - 6 стръка  

сол на вкус

черен пипер на вкус

лимонов сок на вкус

Това е рецепта, която няма да ви затрудни. Списъкът с продуктите е кратък, но съдържателен – свинско месо, гъби и лук. 

Балансът е важен, а в рецептата за катино мезе той е съвършен. Няма нещо, което да е в повече или пък да се натрапва. Гъбите и лукът хем се усещат, хем оставят свинското да изпъкне с целия си натурален вкус. Черният пипер и магданозът само добавят деликатно от себе си вкус и аромат. Месото за вашето катино мезе трябва да е крехко и без много тлъстини, за да не плувне ястието в мазнина, предупреждават от Mate Kitchen. Плешка или врат вършат чудесна работа.

Тайната на тази рецепта е, че месото се пържи в масло. Така става по-крехко и ароматно и вкусът му е неповторим. Ако ползвате олио, ще стане тежко. Другата е, че накрая се запича във фурната, като кулинарите от Mate Kitchen съветват да ползвате глинен съд. Разстелете го на един ред, за да може наистина да се запече и всяко парченце да придобие апетитен загар, а не да се задушава. Поръсете щедро с нарязан магданоз и поднесете цвърчащото катино мезе с каничка хубаво червено вино.  

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на хапки. Загрейте в подходящ съд маслото и олиото и леко запържете месото.

2. През това време нарежете лука на полумесеци, а гъбите на четвъртинки.

3. След като месото побелее, добавете при него лука, а след като омекне и гъбите и ги оставете да се задушават заедно. Налейте малко вода, посолете оставете месото да се вари на слаб огън докато омекне и се сготви напълно.

4. Към края на готвенето подправете с черен пипер и лимонов сок на вкус и поръсете с нарязан магданоз.

5. Прехвърлете месото заедно с гъбите и лука в плитък глинен съд, сложете и част от течността, останала от готвенето, и запечете на 200 градуса колкото да придобие апетитен червен загар. Полейте с малко лимонов сок, поръсете с нарязан магданоз и поднесе горещото катино мезе както е в глинения съд.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти