Торта от козунак

Идеи за великденската трапеза

Торта от козунак
Снимка: Vkusnoteka.bg
3 от общо 2 гласа

Необходими продукти:

5 жълтъка от пресни яйца
150 г захар + 1,5 с.л.
500 г маскарпоне
2 портокала
1 ванилия
1 средно голяма ч.ч. сладкарска сметана 
250 г  козунак
100 г натурален шоколад  за декорация
шарени бонбони за украса
филирани бадеми

Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват на водна баня със захарта за около 5 мин. с миксер на най-слабата скорост, като в последствие се бърка с лъжица още около 5 мин., докато стане на гъст крем.

Маскарпонето се разбива. Към него се добавя крема Забайон (жълтъците със захарта) и се бърка с лъжица. Добавя се кората от 1 портокал и една ванилия. Накрая сметаната се разбива с миксер и се смесва с крема, като се бърка с лъжица. Сокът от двата портокала се загрява на котлона, заедно с 1,5 с.л. захар и когато заври е готов.
Козунакът се разрязва през средата вертикално и от всяка половина се режат филии, от които се сглобяват два блатa.

Сглобяване на тортата:
В тортена форма се слагат парчетата козунак за първия блат.

Напояват се с портокаловия сироп и се слага 1/2 от крема.

Отгоре се слагат парчетата за втория блат.

Напояват се по същия начин с останалия сироп и се завършва с втората половина крем.

Оставя се да се охлади поне 6 часа в хладилник и преди сервиране се декорира с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйца.

Шоколадът се стопява на водна баня.

Намазва се на тънък слой върху хартия за печене и след като стегне добре се изстъргва, с помощта на шпатула.

Отстрани се полепва с филирани бадеми.

Още рецепти:

Великденска торта с лимонов крем
По-различни пържени филийки
Кроасан се влюби в мъфин, стана кръфин

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти