Необходими продукти:
400 г подсладено кондензирано мляко
180 г прясно мляко
175 г сладкарска сметана
200 г натурален шоколад, натрошен на малки парченца
25 г какао
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка инстантно кафе
щипка ситна морска сол
12 г царевично нишесте
2 чаени лъжички студена вода
Начин на приготвяне:
В дебела тенджера смесете кондензираното и прясно мляко и сметаната. Разбъркайте сместа добре и я загрейте на котлона, докато заври.
Махнете сместа от печката и добавете шоколада, какаото, кафето, ванилията и морската сол. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи и какаото се разтвори напълно в сместа.
В малък съд разбъркайте нишестето с вода, докато се разтвори хубаво. Прибавете го към шоколадовата смес и разбъркайте до получаването на еднородна консистенция.
Върнете сместа на котлона и гответе като непрекъснато я бъркате до сгъстяването ѝ, за което трябват около 8 до 10 минути.
Прехвърлете сместа в огнеупорна купа или купа за замразяване и я оставете за около час до нейното пълно охлаждане. Ако се образува коричка след като сместа се е охладила, разбъркайте я, за да се разтвори.
Замразете сладоледа във фризера за няколко часа или за предпочитане за през нощта. Преди сервиране оставете сладоледа на стайна температура за 10 минути да се отпусне.
Шоколадов сладолед
Съботна наслада
6841