Кекс с дюли и лешници

С мек аромат и нежен вкус

2 от общо 3 гласа
65 мин.
Необходими продукти

дюли - 2 броя 

захар - 1 и 1/3 ч.ч.  

яйца - 3 броя  

брашно - 2 ч.ч.  

бакпулвер - 1 пакетче  

олио - 6 с.л. 

кисело мляко - 6 с.л. 

лешници - 1/2 ч.ч. 

Този кекс с дюли и лешници ще ви стане любим, гарантират кулинарите от Mate Kitchen. Ароматът му е мек и деликатен, вкусът е нежен заради тези толкова често подценявани дюли. Те всъщност са звездата в тази рецепта. Често на сергиите ги подминаваме, защото не знаем какво да правим с тях. Истината обаче е, че имат отличителен фин аромат и за десерти са идеални.

Купете си големи и добре узрели дюли и ги изпечете. Или пък си направете микс от круши и ябълки за есенна плодова баклава или щрудел с есенни плодове.

Много важна препоръка на Mate Kitchen е, когато си правите кекс с дюли и какъвто и да било десерт с тях. Знаете, че те са покрити с плътен кафеникав мъх, който трябва да се почисти старателно. Най-добре е първо да го забършете на сухо с хартия или гъба за чинии, а след това да измиете старателно под течаща вода.

Ароматните дюли са плодове, от които на практика се изхвърлят само дръжките. Може да ги направите на компот, на конфитюр, на мармалад, че даже и на гъст нектар. От корите и частта около семките се приготвя великолепно ароматно желе, а листата им се правят на чай, който помага при кашлица. Някога хората събирали мъха, с който са покрити, и го ползвали като средство за спиране на кръвта от отворени рани.

Нашият кекс с дюли и лешници е перфектната компания за ароматен билков чай или следобедно кафе. Топъл ще ви се услади много, но когато изстине, е още по-добър. Отрежете си едно дебело парче и се усамотете.

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата и захарта до побеляване. Добавете олиото и киселото мляко и разбъркайте.

2. Постепенно прибавете брашното, в което сте изсипали бакпулвера. Бъркайте внимателно докато се получи гладко кексово тесто.

3. Оставете го встрани и подгответе дюлите. Обелете ги и ги настържете на едро. Сложете ги в тестото и разбъркайте. Накрая прибавете счуканите лешници и разбъркайте за последно.

4. Намажете с олио и поръсете с брашно формата, в която ще печете кекса. Прехвърлете тестото във формата и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверявайте с клечка за зъби и щом по нея не остава полепнало тесто, значи кексът е готов.

5. Извадете готовия кекс от фурната, изчакайте да поизстине и го освободете от формата. Поръсете го с пудра захар и поднесете.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа лешници, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти