Домашна торта Наполеон

С плътен вкус и фин аромат

5 от общо 2 гласа
50 мин.
Необходими продукти

бутер тесто 2 листа - 1 пакет 

прясно мляко - 1 л 

масло - 1 пакетче  

нишесте ванилия - 1 пакетче 

захар + 3 лъжици - 1 ч.ч. 

яйца - 3 бр  

ванилия или една капсула есенция - 4 пакетчета  

брашно - 5 с.л. 

сладкарска сметана - 500 мл 

Нищо не може да се сравни с парче домашна торта Наполеон. Кремът е едновременно пухкав и с плътен вкус, нежна текстура и фин аромат. Блатовете от бутер тесто са овкусени и ароматизирани от него, не са твърде меки, но и не са дразнещо твърди. Всяка хапка се отчупва с виличката с лекота. Ако не знаете, че тортата е домашна, никога не бихте предположили. И категорично няма нищо общо с наполеоните, които се продават по магазините, гарантират от Mate Kitchen. Хиляди пъти по-вкусна е!

Ако сте имали притеснения дали можете да се справите с кулинарното предизвикателство, наречено торта Наполеон, ние сме на ваша страна. Можете! Не са ви нужни някакви специални умения. Единственото изискване е да имате миксер и да следвате стъпките за приготвяне на рецептата точно както са описани. Желанието да творите са подразбира от само себе си.

Ще трябва да се въоръжите и с поне 12 часа търпение, защото на тортата ѝ е нужно да постои в хладилника. През това време блатовете ще могат да поемат от крема и да омекнат. Ако ви е трудно да спазвате подобни ограничения, от Mate Kitchen съветват да я приготвите вечерта. Голямото чакане ще изкарате в сън. На сутринта просто си отрежете парче торта и й се насладете с чаша кафе или капучино. Деликатният й вкус се съчетава чудесно с кофеиновите напитки.

Вероятно ще се учудите колко много крем се получава. Той всъщност е в центъра на рецептата. Без него имате просто изпечено бутер тесто. Не го пестете, слагайте обилно количество. Няма да се разтече, защото когато торта Наполеон влезе в хладилника, маслото се стяга и го държи. Можете условно да си разделите целия крем на 4, за да ви е по-лесно.

Не се притеснявайте, ако нямате форма с подвижно дъно. Както се вижда във видеото, ние редихме тортата в чиния и запази формата си.

Начин на приготвяне: 

1. Сложете млякото и чашата захар в тенджера на слаб огън да заврят. През това време разбъркайте с миксер нишестето, брашното, яйцата, две ванилии и 100 мл от сметаната. Като заври млякото, изсипете сместа вътре и бъркайте до гъст крем. Не трябва да тече по лъжицата.

2. Свалете го от котлона и оставете да изстине напълно. Разстелете върху него лист опаковъчно фолио, за да не хваща коричка.

3. През това време изпечете блатовете. Изрежете два кръга от тестото по размера на тавата или чинията, в която ще редите тортата, и ги изпечете. Изрезките също се изпичат. Като са готови блатовете, ги разделете още топли през средата, за да се получат общо 4.

4. Като поизстине кремът, разбийте с миксер до гладко омекналото на стайна температура масло с 3 лъжици захар. Към него постепенно добавете изстиналия крем.

5. След като се смеси напълно, в друг съд разбийте останалата сметана с другите две ванилии. Добавете я на части към крема, като бъркате внимателно с тел. След това редете блат, крем, блат, крем... Слагайте щедро крем, корите си го дръпват. Накрая последният пласт е крем и върху него се натрошават изрезките. Ако редите в чиния, сложете от тях и отстрани на тортата, за да я скриете цялата.

6. Покрийте тортата с опаковъчно фолио или я сложете в картонена кутия и я приберете в хладилника до следващия ден.

Бележки: Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева, специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа нишесте ванилия, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти