Великденска салата

Свежа и с вкус на пролет

3.67 от общо 3 гласа
20 мин.
Необходими продукти

зелена салата - 1 бр  

зелен лук - 1 стрък  

репички - 1 връзка  

краставици - 1 бр  

яйца сварени - 2 бр  

маслини - 5 бр  

олио - 50 мл  

ябълков оцет - 30 мл 

сол на вкус

Свежата великденска салата е вкусният начин, по който официално всяка пролет се сбогуваме със студеното време. Хрупкава маруля, краставици, репички, зелен лук, по желание зелен чесън и, разбира се, сварени яйца.  

Наричаме я великденска салата, защото тя е обикновено е спасението за напуканите по време на варенето и неподходящи за боядисване яйца. Или пък за всички онези, които губят великденската битка за бореца и след това престават да бъдат интересни.

При всяка удобна възможност от Mate Kitchen говорят за разумното отношение към храната и рационалното оползотворяване на хранителните ресурси. 

Тази великденска салата е чудесното ракиено мезе след месеците туршия, кисело зеле с червен пипер и олио или пък настъргани кореноплодни. И, нека бъдем честни, значително по-вкусна е, когато се овкуси със съвсем обикновен винен или ябълков оцет и с олио, а не с лимонов сок и зехтин. 

Тя е най-добрата гарнитура за печеното агнешко и допълва богатството от цветове на масата, допълват още от Mate Kitchen. Застава съвършено до апетитния козунак с хрупкава червена коричка, пъстрите яйца и вазата с красиви пролетни цветя.

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво зеленчуците за вашата великденска салата.

2. Нарежете или накъсайте марулята. Лука нарежете на ситно, а репичките на полумесеци. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета.

3. В купа смесете всички зеленчуци, овкусете със солта, олиото и оцета. Разбъркайте.

4. Разпределете готовата великденска салата в чинии и украсете всяка с нарязаните на полумесеци яйца и маслините.

Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти