Сиропирана баница с тиква

Рецепта от Тракия

Сиропирана баница с тиква
Снимка: ThinkStock/Guliver
1.8 от общо 5 гласа
Необходими продукти

500 г брашно
1 с. л. винен оцет
1 щипка сол
за плънката:
750 г тиква „Цигулка“
150 г орехи
80 г галета
100 мл олио
1 ч. л. канела
за сиропа:
400 г захар
1/2 лимон

Начин на приготвяне:

В кухненска машина се смесват брашното и солта. Наливат се оцетът и хладка вода, колкото поеме - около 250 мл. 

Замесва се средно твърдо тесто. Изважда се на плота и отново се меси, докато се получи хубаво, гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине за около 30 минути.

Тиквата се обелва и се настъргва. Задушава се в олиото, докато омекне леко – около 10 минути. Оставя се да се охлади и се ароматизира с канелата. 

Орехите се смилат с галетата в мини блендер.

От тестото върху набрашнен плот се разточват 4 тънки големи кори, които се намазват с олио. Върху всеки лист се слага от ореховата смес. Поръсва се от тиквата. Корите се навиват на рула. Редят се в кръг в намазана с олио тава.

Баницата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.

В дълбок съд се смесват захарта, 600 мл вода и настърганата кора и сокът на лимона. Оставят се на умерен огън, докато се получи средно гъст захарен сироп.

Баницата се залива с горещия сироп и се оставя да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.

Прочетете още:

Млечна баница
Баница с локум

Вита баница с пресен лук
Къпана баница

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент