Истината е в... лютото!

Запознайте се с Александър и неговата ферма за отглеждане на редки видове люти чушки

Истината е в... лютото!
Снимка: netinfo
1 от общо 4 гласа

Ние винаги сме любопитни и не спираме да изследваме кулинарния свят. Така открихме една непозната, но много добра комбинация – люта чушка и кренвирш – два от любимите вкуса на българите, съчетани в един продукт Аз ям!.

И тъй като интересът ни се увеличава постоянно, се запитахме кой може да ни разкаже повече за лютите подправки.

Този въпрос ни отведе в Кокаляне, където е фермата на Александър – Сандо и Боряна за отглеждане на редки видове люти чушки, традиционни български сортове и любими плодове и зеленчуци.

Какво ни раказа той за различните нюанси на лютото и какви са предпочитанията в България – вижте в интервюто ни тук.

- Кое те накара да се занимаваш професионално с люти подправки?

- Огромната ми любов към този феномен, лютото, решението ми да заживея на село и да имам земя, на която да садя всякакви видове люти чушки и липсата на качествени родни люти натурални продукти на пазара. Всичко това ме стимулира да основем нашата ферма за люти чушки и да започнем локално производство на люти продукти. В момента гамата ни надхвърля 30 различни по вкус и сила на лютивост продукта

- Кои са най-лютите съставки, с които си приготвял ястие?

- Ние отглеждаме най-лютите видове чушки в света. В производството си работим с чушки като Carolina Reaper (световен рекордьор) и Нага (бившия рекордьор). Тези видове са толкова смъртоносно люти, че могат да предизвикат задушаване. Интересен факт e че работим и с екстракт от люти чушки, който надхвърля 6,4 милиона единици по скалата на Сковил (скалата на лютивост). Това определено може да се брои, като вид оръжие.

- Знаем за ефектите от лютата храна, като това, че е афродизиак, обостря апетита...но какво не знаем за нея?

- Лютата храна освен, че е едно от най- полезните неща за организма на човека, също така има редица други заложени свойства. Както казахте, лютото е естествен афродизиак. Ние правим лют сос който се казва Love Potion. Лютото е един от най-витаминозните плодове в света. Капсицинът на лютото убива ракови клетки, лекува артрит, стимулира кръвообращението и подсилва метаболизма. Много са полезните фактори именно затова лютата чушка влиза в графата супер храна. Това, което много хора не знаят, е че лютото не вреди на стомаха, а обратното.

- Кои са вкусовите нюанси на лютото?

- В света има над 50 000 вида люти чушки, като всяка една носи своите люти характеристики. От вкус на шоколад през вкус на различни плодове до аромат на дъвка или експлозивен вкус на цитрус но всичко това обвито в лютите свойства на капсаицинът.

Снимка: netinfo

- А с какво го гасиш?

- Мляко и млечни продукти или силно процентов алкохол.

- Какво ще кажеш за българския червен пипер? Той ли е класическата люта съставка в българската традиционна кухня?

- Българският сладък червен пипер има хубав вкус, но е все по-голяма рядкост. Уникален е този на бабите по селата, които си сушат чушките на слънце.

- Какво обича да си хапва българинът според теб?

- Българинът, като цяло е лютояд. От наши набюдения през годините като производители на люти подправки в България има три основни групи лютояди – хора пътуващи по света и наясно с разнообразието на тази култура, хора непътуващи по света и зациклили в традиционното проготовление на люти продукти от баба им и хора, които са експериментатори и се пробват на различни предизвикателства.

- Защо в някои кухни по света лютото е застъпено повече, отколкото в други? Например, в Мексико е топло, а там слагат много люто на всичко...

Вие го казахте – топли и не толкова развити държави, като Индия и Мексико са ползвали лютото като естествен консервант, за да запазят храните си годни за консумация за по-дълго време.

Консумацията на люто в жегите също така дава вътрешния баланс на тялото – както чая. Тези древни нации също така са били наясно с лечебните свойства на лютото много пред съвременните инситути да ги “открият”. Ацтеките са ползвали люто, като основен елемент не само в кулинарията и медицината, но и в духовните си ритуали. Някой от най-лютите чушки със сигурност могат да те вкарат в тунела със светлината.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти