Животът е прекрасен... на село

Животът е прекрасен... на село
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Напразно е живял онзи, който не е прекарал и миг спокойствие в някое селце.

Далеч от шума, сивотата, мръсотията и главоболието. Далеч от злободневието, мъглявината и проблемите. В отдалечения от града малък китен рай, сгушен в гальовната прегръдка на близката планина.

Да преоткриеш блаженството на селото не е обидно. Онзи, който счита думичката „село“ за нарицателна за нещо негативно, деградиращо и пошло, наистина греши. И е изгубил много – от смисъла на съществуването си. Защото животът е прекрасен, особено на село.

И сега ще ти разкажа защо...

Аз съм момиче от последното поколение, чиито лета преминаваха безгрижно в селската вила, изпълнени с игри с децата от съседните къщи, с аромат на препечени филийки и домашна лютеница, с тревогите на баба и дядо, обезпокоени къде се е дянало отново палавото внуче, поверено на техните грижи.

Имам хиляди, дори милиони причини да обичам до живот чувството да се завръщаш отново и отново в малката уютна къщурка с огромен двор, който умело може да побере всички възможни посеви, цветя и жарко слънце.

Но сега ще ти разкажа за онези, от които кожата ми приятно настръхва, щом затворя очи и мислено се пренеса на това благодатно място:

На село въздухът е различен. Дишаш и сякаш дробовете ти се пълнят със свежестта на мента, грохота на див водопад и капките на нежната роса.

Рано сутрин, още призори, те буди напет петел и повярвай – това е най-приятното усещане на света. Няма аларма или будилник, които да те настроят толкова рано за новия ден и да те заредят с енергия – и физическа, и ментална.

Там всичко е био – и храната, и водата, и всички малки животинки, с които те среща любопитството.

На село времето протича по различен начин – началото е по изгрев слънце, а краят – при неговия залез. Умората също придобива друго измерение – прозявките са нещо най-нормално. В апетита към вкусотиите също се наблюдава коренна промяна – защото храната има естествен и здравословен цвят, вкус и мирис. Ала въпреки този съвсем нов ритъм на живот, тялото ти се чувства много по-отпочинало, а съзнанието – много по-удовлетворено.

Далеч от градските вълнения е най-приятното място за усамотение. Там раните заздравяват най-бързо – и онези от последното рязане с нож, и онези дълбоко в сърцето.

На село книгите са най-интересни и увлекателни, особено когато се четат край камината, примесени с аромат на пращящите в огъня дървета, с докосването на топлото плетено одеяло, с уханието на чай от ръчно набрани горски билки.

На село винаги ще те отвежда споменът за една мила баба, прегърбена на столчето на двора, с бастун в скута, очакваща те с добродушна усмивка да се завърнеш там, откъдето е започнало всичко.

В един съвършен свят вероятно ще можем да избираме работното си място със сърце, а не с разум. И вероятно много хора ще предпочетат да грабнат лаптопа и мобилния интернет и да отпрашат към най-близкото парченце рай, съдействайки мобилно за поредната бизнес среща.

Представяш ли си колко зареждащо би било подобно приключение? Пътят ти до офиса да преминава през селския двор?

А докато трепетно очакваме този идеален ред да се случи, не ни остава друго, освен да се наслаждаваме на селото - истинско, любимо и незаменимо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти