Жените в България получават със 17% по-ниско заплащане за труда си

Жените в България получават със 17% по-ниско заплащане за труда си
Снимка: Thinkstock

В ежедневието си често чувам разговори, коментари, а дори и сериозни размисли по темата: „Е, те (жените) и без това ни надживяват!  Не стига, че ни ядосват, а дълголетието е на тяхна страна!“ 

Точно поради тази причина реших в днешната статия да ви представя данните такива каквато са, а нека всеки сам си направи изводите.

В края давам варианти, които вярвам са интересни и полезни, както за нежната (повече от) половина от населението, така и за нас – мъжете. Приятно четене!

„Сухата“ статистика

51% от населението на България!

Дамите надживяват господата със 7 години.

Средно нежният пол би получавал пенсия 17 години.*

„Комбинацията от по-ниско заплащане на час и по-малко часове работа през живота им води до по-ниски пенсии на жените в сравнение с мъжете. В резултат жените по-често от мъжете се сблъскват с бедност, когато остареят.“ , твърдят авторите на изследване публикувано в сайта на Европейската комисия. 

Подобна е и статистиката за България. Нещо повече, в т.нар. „Бивш източен блок“ разликата в заплащането не е фрапираща, сравнено с някои развити европейски държави.

Жените в България получават със 17% по-ниско заплащане за една и съща работа.

Не подценявайте продължителността на живота

Статистически (общо мъже и жени): Доживявате 65 – чакат ви още 16, чествате 70 – „имате” пред себе си 12 и т.н.

Независимо от данните за средната продължителност на живота, не следва да се заблуждавате, че това е абсолютен „вселенски” закон или нещо, на което „да се опрете” с висока доза сигурност. Позволете ми да илюстрирам, какво представляват средните стойности: Ако едната ви ръка е на открито на +50 градуса, а другата в хладилник на -20 градуса, то средно за двете ви ръце сте на +15 градуса. „Поносимо”, нали?

Какви действия да предприемат дамите за по-добро бъдеще и защита?

Предварително да уточня, че тук призиви за равенство между половете няма да издигам. Вместо това – доза възможни финансови решения:

• Обсъдете идеята мъжът до вас да направи за себе си застраховка живот, особено в случай, че той допринася в значителна степен към семейния бюджет.

• Помислете върху идеята да направите ваш личен пенсионен план. Всъщност какво е пенсионен план? Възможности: регулярно депозиране в банка, или регулярна вноска на средства във взаимен фонд, или регулярно отчисление на суми в доброволен пенсионен фонд, или регулярно да добавяте към вече конструирания инвестиционен портфейл. 

Няма нищо егоистично в това, да предвидите бъдещето си при положение, че вероятно ще живеете по-дълго, отгледали сте децата, а за „награда” ще получите по-ниска пенсия.

Не разчитайте на някой друг. Образовайте се – професионално и като познания за парите! Така със сигурност повишавате шансовете си за успех!

Не използвайте парите, за да се почувствате моментно добре! Поставете си ясни, измерими, постижими (финансови) цели и ги постигайте!

Автор: Преслав Китипов, Дипломиран финансов консултант

Прочетете още:

Кога жените са най-щедри?

Аз плащам!

Сиренето си е сирене, но приятелството е с пари

Новото предоговаряне

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти