Защо жените не си почиват пълноценно

„Ако живеем с очакването си да бъдем всичко, което другите искат от нас, няма да си починем истински.”, каза психотерапевтът Ани Тодорова, която участва в рубриката „Здравето” на радио предаването "Ива от сутрин до обед".

„Жените слагат чуждите нужди преди своите и това води до пълен burn out. Дори когато дойде време за почивка, ние не почиваме истински, защото се захващаме с организацията на пътуването и се стараем да се погрижим за всичко и всичко, преди да се погрижим за себе си.”, каза Ани.

„Ако ние не сме добре, ние сме изтормозени, и истински изтощени нещата няма да се получат. Трябва да погледнем обективно на нещата и ако сме прекарали почивката си в грижи за другите, то трябва да направим промяна.”, допълни тя.

„За да мине една почивка добре има няколко неща, които трябва да направим преди нея. Най-важното нещо е да се подготвим. Трябва да направим списък с нещата, които трябва да вземем, което ще ни спести нерви. Трябва да разпределим задачите около багажа между хората. Трябва да имаме план, който да задвижим ако нещо се обърка. И най-важното – не трябва да правим всичко сами.”, разказа психотерапевтът.

„На последната си почивка много се чудих дали да взема Мая, моето куче, с мен. В крайна сметка реших да я взема, тъй като хотелът позволяваше домашни любимци. Стигнах в къмпинг Арапя и започнах да си мисля колко неща ще направя. После се замислих и си дадох сметка, че не е хубаво да се хвърлям в приключението изведнъж, а да си дам един-два дни за истинска почивка. Предложих на едно дете да се грижи за Мая докато сме там и се освободих от отговорност.”, сподели Ани за своя начин да почива.

„Където и да сме, затваряме очи и визуализираме мястото, където искаме да си почиваме. Трябва да си представим, че сме се транспортирали там и да огледаме нещата в детайли. Опитваме се да си спомним и да усетим мястото със всички сетива. Лека – полека ще започнем наистина да се пренасяме там и да го усещаме напълно истинско. Мозъкът се научава и си почива от това.”, посъветва тя.

„Когато се събудим сутрин, вместо да скачаме от леглото, или да си проверим телефона, трябва да отворим прозореца и да преброим звуците, които чуваме. След това едно правим едно разтягане и всъщност вече сме успели да си починем още преди да е започнал денят.”, допълни Ани.

"Много често към жените има изискване да са перфектни домакини, перфектни в работата и перфектни майки. Тези очаквания, които имат останалите от нас, са меко казано натоварващи.. Трябва да приемем факта, че не сме перфектни – детето ще се разплаче, ще закъснеем за работа, това не е проблем. Ако живеем с очакването си да бъдем всичко, което другите искат от нас, няма да си починем истински.”, завърши Ани Тодорова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти