Създадено за A1

Защо възрастните хора се връщат на училище?

Защо възрастните хора се връщат на училище?
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

През последната година и половина се убедихме, че технологиите са не само средство за забавление, но и важна необходимост. Във времето на пандемия смартфоните, таблетите, компютрите и дори телевизорите ни дадоха възможността да се свързваме с близките си, да работим и да учим, без да напускаме дома си, да се информираме в реално време, да посещаваме онлайн концерти и дори да разглеждаме музеи и галерии в интернет.

Това, за което вероятно не сме се замисляли обаче, е, че технологиите са важна част от живота и на възрастните хора, а не всички могат да ги използват пълноценно, защото никой не им е показал как да го правят.

„Учебната година“ започва в 20 населени места в България

Умението на възрастните да боравят с интернет и новите устройства е важно не само за забавление, но и защото осигурява свързаност, сигурност и безопасност. Много от пенсионерите имат нужда да са във връзка с порасналите си деца и внуци, да общуват с близки и познати, но често имат затруднения да се справят с технологиите. За да им помогне да се справят с това, А1 в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“, стартира тазгодишното издание на инициативата „Интернет за всички 55+“ в 20 населени места в България. Програмата се провежда в 20 читалища в страната и дава достъп до безплатни обучения по дигитална грамотност за възрастни, които искат да могат да работят успешно с таблет и смартфон.

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Програмата ще продължи до 15 октомври тази година и ще обхване градовете Белене, Варна, Дряново, Пловдив, Провадия, Радомир, София и селата Белцов, Брестовица, Буковец, Добрина, Дорково, Йоаким Груево, Караманово, Куртово Конаре, Кутово, Ново село, Радилово, Раковица, Ценово. Пълният списък на читалищата е достъпен на сайта на телекома.

Какво представляват обученията ?

В процеса на разработка на обученията образователният материал е изцяло съобразен със специфичните нужди на курсистите. Създадени са специални видео уроци „Съвременни читалища“, които възрастните хора могат да изгледат в едно от 20-те читалища, които участват в програмата. В допълнение А1 е осигурила таблети с мобилен интернет и нужните аксесоари, така че всички желаещи да могат да преминат през обучението безпроблемно. Учебните материали са на разположение в библиотеката, където има осигурени материални и технически условия и не на последното място с читалищни служители, които да помагат на възрастните хора в процеса на учене.

Обученията показват на курсистите как да си служат по-добре с мобилните устройства, как да работят с менюто „Настройки“ на телефона, да се свързват с Wi-Fi, да си направят профили в социалните мрежи, да ползват различни чат приложения и да се чувстват сигурни в интернет пространството.

D
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

За тези, които преминат през обучението и попълнят изходния тест, е предвидена и томбола с технологични награди.

Видеоуроците са достъпни и в YouTube за възрастните хора от цяла България, които са малко по-напреднали в технологиите, искат да преговорят наученото или имат близки, които могат да им съдействат с обучението.

а
Снимка: A1

Интернет за всички

Международната инициатива „Интернет за всички“ за онлайн и компютърна грамотност на А1 Group, част от която е и А1 България, има за цел да осигури достъп до информация, знание и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност. Програмата „Интернет за всички“ е насочена не само към възрастните хора, но и към деца, хора с нисък социално-икономически статус, както и тези, които живеят в по-малки населени места. Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти