За двойниците и животните

За двойниците и животните
Снимка: Боби Петров

42 + 1 разказа няма да дадат отговора на вселенския въпрос, но могат да породят други питания.

Ако си мислите, че в България не се чете или че не се издават книги, то сте в сериозна грешка.

Почти ежедневно на пазара излиза ново заглавие, като доста често то е на български автор. Стараем се да ви представяме ревюта на някои от новите четива на книжния пазар у нас, за да можете да имате нещо качествено за четене и на хартия, а не само на монитора пред вас.

Сега ви представяме поредното качествено заглавие от български автор. Става дума за сборника с разкази на Нинко Кирилов „Двойници и животни“ на изд. „Black Flamingo“.

Това е първо печатно издание за писателя, което може да се окачестви като съвременна градска проза с привкус на магически реализъм. Героите са събрани с техните вътрешни гласове, двойници и животни.

За да се представи настроението на сборника, може да се използва ревюто за него от Bamfi.wordpress:

Мрачно. Градско. Борхес, Маркес, антиутопии и дори леко кафкиански ситуации са пуснати в сокоизстисквачката, поръсен е и малко Селинджър на прах, а от нея излиза гладкият краен продукт – смесица от тематики, мотиви и герои, които се преплитат, догонват, играят един с друг, от време на време изплуват на повърхността и отново потъват, но никога не губят усещането за еднородност.

Нинко Кирилов стъпва в радославпарушевското разклонение на съвременната българска проза, приема едно, от друго се отказва, но по някое време се отделя от утъпканото, за да отведе съзнанието до нови дълбочини, където пътеки още няма. Но книгата не поставя и маркировката по новите пътеки, а по-скоро пуска читателя на произвола на съдбата.

Това обаче не представлява проблем – опитният читател ще се ориентира и ще намери своята посока, а неопитният ще се задоволи и с оглеждането на утъпканото досега.

Цялостното впечатление от книгата е за съвсем, съвсем недебютна книга и това може би е най-впечатляващата ѝ черта. 

Ето и някои от отзивите за сборника:

„Прекрасно чувство за хумор в съчетание с интелигентен изказ и умни истории. Леко снобеене, но мисля, че е в рамките на нормалното. Очаквам роман от Кирилов, вярвам, че там ще е дори по-добър. Can’t wait!“.
Хеликон: (Gia Carangi)

„Ха, смея се с глас и искам нощен жираф.“
Goodreads: (Preslav Ganev)

„В “Двойници и животни” има разнообразие, има тези протягащи се вътрешни връзки, които превръщат сборника в сплав, която си струва четенето.“
Книголандия

„Едва в ранното утро успявам да се измъкна от другия край на корицата. Изпотен, но възхитен. Наистина браво.“
Lammoth

„…Всичко това е гарнирано с много директни включвания от автора към читателя, докато повествованието си тече между редовете (deus ex libri?) и непрекъснато прокрадващ се  homage към редица от големите писатели на XIX и XX век.“
Bookhunterz

„Това е втората родна книга след „Мравки и богове“ от Стефан Цанев, която наистина следва линиите на магическия реализъм спонтанно.“
Myart.bg

За автора
Нинко Кирилов е роден в град Видин през 1983 г. Създател е на литературния многоъгълник "писателибезкниги" и често организира четения в различни столични клубове. 

Занимава се още с журналистика, музика, блогърство и копирайт, но определя писането като основното занимание в живота си.

"Двойници и животни" е дебютна за автора си и съдържа 43 от написаните през последните няколко години разкази. Очакваме занапред още.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти